Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
30.6.2023.
Započelo četvrto izdanje STup! - međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja: Split je i ove godine globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva! Galerija slika
IMG_8274.JPG IMG_8276.JPG IMG_8287.JPG IMG_8294.JPG IMG_8304.JPG IMG_8318.JPG IMG_8331.JPG IMG_8332.JPG IMG_8335.JPG IMG_8342.JPG IMG_8364.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 8
  • Cilj 9
  • Cilj 17

U skladu sa svojim temeljnim postulatima – poticanju poduzetničke svijesti i vještina kod mladih, Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu organizira četvrto izdanje međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja pod nazivom STup!2023 u sklopu projekta University Green Digital HUB te uz potporu Grada Splita, alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Turističke zajednice grada Splita.

Ove godine natjecanje se održava 30. lipnja i 1. srpnja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Kroz manifestaciju se želi natjecateljima i posjetiteljima omogućiti međusobno povezivanje, unapređenje poduzetničke kulture među studentima, te razmjenu ideja i iskustava na međunarodnoj razini.

Na svečanom otvaranju okupljene su pozdravili i poželjeli im dobrodošlicu u Split i na splitsko sveučilište prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu, izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr. sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

- Zadovoljstvo mi je danas prisustvovati otvaranju ovog natjecanja. Ono značajno pridonosi Sveučilištu u Splitu a osobito u rangiranju na ljestvicama Time Higher Education i WURI, na kojoj ovu aktivnost predstavljamo u sklopu Green Digital Hub aktivnosti, pod okriljem naše alijanse Europsko sveučilište mora - SEA EU – kazao je prorektor Jerković.

Dekan Muštra je istaknuo kako ovo događanje okuplja studente koji se natječu u promoviranju poduzetništva i startup scene. Naglasio je kako je riječ o tradicionalnom natjecanju koje je prepoznato u Hrvatskoj, ali i puno šire te im pomaže da otvore sebi iznimno važna vrata u stvarnom životu.

Značaj događanja je prepoznao i Grad Split te je gradonačelnik Puljak ustvrdio kako se na ovaj način želi motivirati mlade ljude na inovativnost i pokazati kako je Split moderan grad koji u ovom području teži biti predvodnik trendova.

U dva dana, koliko traje ovogodišnja manifestacija, grad Split će biti pozornica inovacija, novih tehnologija i ideja, kojima će sveučilišni projekti pokušati osigurati pažnju renomiranih stručnjaka, potencijalnih klijenata i investitora. STup! konferencija će okupiti lokalne i međunarodne startupe, poduzetnike, predstavnike inkubatora, akceleratora i poduzeća te investitora, pa će se tako, osim natjecatelja, predstaviti i programi namijenjeni mladim inovatorima i startupima.

Na natjecanju će se predstaviti 30 odabranih startupa koji predstavljaju 17 sveučilišta iz preko 10 zemalja diljem svijeta. Na natjecanju će sudjelovati startupi koji će predstaviti sljedeća sveučilišta: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Aspira College (Hrvatska), University of Sigmaringen, Hochschule der Medien i Kiel University (Njemačka), Azerbaijan State University of Economics (Azerbejdžan), University of Luxembourg (Luksemburg), University of Sousse (Tunis), Tampere University (Finska), HAN University of Applied Sciences (Nizozemska), University of Ljubljana (Slovenija), University of Malta (Malta), University of Belgrade - Faculty of Organizational Sciences (Srbija), University of Malaga i University of Cadiz (Španjolska), University of Brest (Francuska).

Sveučilišni startupi natjecat će se prema kategorijama u kojima djeluju, a obuhvaćene kategorije su: AgriTech, Hrana i bioekonomija, Martech, Energija i okolišna održivost, Održiva moda, Robotika, AI i IoT, Obrazovanjen(EdTech), Turizam i kreativna industrija te Medicina i kvaliteta života. Članovi žirija i govornici su stručnjaci iz svijeta poduzetništva i investicijskog menadžmenta, a dolaze iz Mađarske, Irske, Nizozemske, Finske, Njemačke, Poljske i Hrvatske.

Kao članovi žirija sudjelovat će:

Michael Chaffe, direktor Wolves Summit

Arjan Goudsblom, suosnivač i direktor u Preneurz.Amsterdam

Alexander Bernhard, suosnivač i partner u Impact Hub Stuttgart

Mirza Segdati, osnivač i voditelj akceleratora u Red Brick Accelerator

Kristina Čorić, voditeljica projekata u HdM Startup Centru

Catherine Ogilvie, strateški marketinški savjetnik u Silicon Castle

Vedran Blagus, principal u South Capital Ventures

Tamas Szeker, suosnivač i partner u iScale HUB

Antonija Eremut Erceg, pročelnica Odjela za razvoj grada, Grad Split

Uz natjecateljski dio gdje će prezentacije održati startup timovi, održat će se i predavanja. Prvi dan predavanje će održati Alexander Bernhard na temu ''How to be an Impact(Social) Enterpreneur'' i Goran Palvov na temu 'Capacity2Transform', dok će drugi dan predavanje održati Catherine Ogilvie na temu ''Story, Brand and Messaging: How to Tell your Company Story'' i Rafael Ventura Fernandez na temu ''What would Maslow say to the startup CEO''.

Najbolji tim ponijet će titulu "Najbolji sveučilišni startup 2023." te kao takav osigurava brojne nagrade. Glavnu nagradu osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka, i to za pobjednika 7.500,00€ za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije, 5.000,00€ za drugoplasiranog, 2.500,00€ za treće plasiranog. Prva tri tima biti će nagrađena i s ulaznicama za Shift konferenciju. Osim nagrada Infobipa, najbolji startup bit će nagrađen i mjestom u akcelatorskom programu Silicon Castles.

Također, prva tri startupa osiguravaju sudjelovanje i izlaganje na Wolves Summit 2024. Wolves Summit je najveća poduzetnička konferencija u srednjoj i istočnoj Europi koja spaja preko 2000 startup poduzeća u potrazi za investicijom i investitora iz cijelog svijeta. Svi sudionici ovogodišnjeg natjecanja dobit će besplatna tri mjeseca korištenja alata QuilBot, te od platforme Sendpulse prva tri mjesta dobivaju po 5000 $ kredita. Osim vrijednih nagrada, vrijedi istaknuti i da su potporu organizaciji dali i tvrtka Dalmacijavino koja je osigurala piće za sudionike te tvrtka Promet Split koja je svim sudionicima omogućila besplatne vožnje tijekom trajanja manifestacije. Stup! se ove godine odvija kao dio projekta University Green Digital HUB .

Glavni cilj projekta je jačanje digitalnih, zelenih i poduzetničkih vještina studenata, sveučilišnih startupa i sveučilišnih djelatnika te jačanje kapaciteta ustanova visokog obrazovanja u području podučavanja za digitalnu i zelenu tranziciju. Projekt "University Green Digital HUB" traje 24 mjeseca, a sufinanciran je sredstvima iz programa Erasmus+. Ovo natjecanje je idealna prilika sveučilišnim startupima da se povežu sa međunarodnom startup zajednicom i dođu u vidokrug startup investitorima iz Europe.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!