Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
26.6.2023.
Završen projekt

Ciljevi

  • Cilj 8
  • Cilj 9
  • Cilj 10
  • Cilj 17

Zadnjim danom mjeseca svibnja završio je projekt "Smart Youth", koji su zajedničkim snagama proveli Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu. Projekt se provodio od početka lipnja 2022. godine do kraja svibnja 2023. godine s ciljem osposobljavanja i edukacije mladih u području pametnih tehnologija i digitalizacije te poticanja aktivnog sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice prema konceptu Smart City. Projekt je sufinanciran sredstvima iz programa Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

U području osposobljavanja i edukacije mladih, naglasak je stavljen na digitalne vještine, pametne tehnologije te poticanje aktivnosti građanstva:

  • Digitalne vještine, gdje je naglasak na stjecanju i usavršavanju kompetencija potrebnih za uspješno korištenje digitalnih tehnologija, alata i platformi
  • Pametne tehnologije, gdje je naglasak na stjecanju vještina razumijevanja koncepta, tehnologija i primjene pametnih tehnologija te na njihovoj upotrebi za rješavanje problema i unapređenje procesa u različitim područjima
  • Aktivno građanstvo, gdje je naglasak na sudjelovanju mladih u razvoju lokalne zajednice, kreiranju pozitivnih promjena i povećanju kvalitete života.

U projektu je, kroz 11 tematskih mjeseci u suradnji s 27 stručnjaka iz industrije, poduzetništva i područja pametnih tehnologija, održano 16 edukacija i Smart City Challenge hackathon, kojima je obuhvaćeno 350 polaznika. Ciljna skupina projekta bili su mladi, točnije mlade osobe u sustavu visokog obrazovanja, koje su sudjelovanjem u projektnim aktivnostima stekle dodatne digitalne vještine i kompetencije koje im pružaju profesionalnu širinu i veću konkurentnost na tržištu rada.

S obzirom na naglasak u današnjem dinamičnom društvu na što raniji ulazak na tržište rada, mladi su putem ovog projekta kroz neformalno obrazovanje stekli dodatne vještine koje će im za navedeno biti korisne. Kroz aktivnosti projekta ostvareno je zamišljeno, edukacije su ih motivirale da više rade na sebi i svojim vještinama te istražuju područje pametnih tehnologija. To nam govore i povratne informacije samih polaznika: "Edukacija iz pametnih tehnologija bila je iznimno korisna i inspirativna. Stjecanje novih znanja o konceptima pametnih gradova, IoT-u i analizi podataka omogućilo mi je da shvatim veliki potencijal primjene ovih tehnologija." "Sudjelovanje na ovakvim događajima pokazuje koliko proaktivnost par osoba može postići u dva dana. U današnjem dinamičnom svijetu, odlična je stvar što studenti imaju priliku razvijati vještine na ovakav praktičan način, uz kvalitetne povratne informacije i stručne mentore."

Utjecaj i važnost ovakvih aktivnosti za studente i mlade osobe su takvi da su pojedini timovi nastavili raditi na razvijanju svojih ideja uz daljnju podršku mentora i stručnih osoba. Važno je naglasiti da su se mladi na ovaj način istaknuli i među poslodavcima te pri daljnjim prijavama i natječajima za zapošljavanje.

Projekt ima i dodanu vrijednost jer je u skladu s agendom Europske komisije "Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027.", gdje se stavlja naglasak na razvoj digitalne transformacije, razvoj naprednih digitalnih vještina kod učenika, studenata i mladih poduzetnika te osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u cijelom gospodarstvu i društvu. Svi polaznici koji su zadovoljili uvjete i uspješno prošli edukacije iz određenog tematskog područja, dobili su digitalno potpisane vjerodajnice sukladno EU akcijskom planu za digitalno obrazovanje (2021. - 2027.). Kroz projekt je izdano preko 200 digitalnih Europass certifikata.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!