Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
4.3.2022.
Završena je još jedna uspješna humanitarna akcija pod nazivom „Djeca za djecu“ Galerija slika
Djeca-za-djecu-0.jpg Djeca-za-djecu-0_.jpg Djeca-za-djecu-1.jpg Djeca-za-djecu-stand.jpg

Ciljevi

  • Cilj 1
  • Cilj 2
  • Cilj 3
  • Cilj 10
  • Cilj 17

U četvrtak, 3. ožujka 2022. godine svečanim uručenjem donacijskog čeka u iznosu od 41.389,27 HRK završena je još jedna uspješna humanitarna akcija pod nazivom "Djeca za djecu", a koju, već osmu godinu zaredom organiziraju studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu prikupivši tako u humanitarne svrhe do sada ukupno preko četvrt milijuna kuna. Ove godine, studenti su sredstva prikupljali za udrugu Moje dijete Solin.

Kada vidite ova lica na kraju cijele priče onda se sve itekako isplatilo. Svaki trud, svaka uložena minuta. Sretne smo i ispunjene. Ma i to je malo za kazati – kazala je EFST studentica Petra Čotić za medije u ime svojih prisutnih kolegica dok su im se nasmijana djeca vrtjela oko nogu.

Njena kolegica Nina Stošić, ovogodišnja voditeljica studentskog tima ranije je objasnila na koji način su se organizirali i kakvo su neprocjenjivo iskustvo stekli ovom aktivnošću.

Hvala prof. Smiljani Pivčević i Ekonomskom fakultetu u Splitu koji su nam omogućili da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Bilo je divno iskustvo, mnogo smo naučili, više nego da smo u teoriji obrađivali temu. Hvala svim donatorima i sponzorima. Nismo očekivali ovoliku svotu, ali prezadovoljni smo što smo bili u prilici pomoći onima kojima je to uistinu potrebno. Zaključila je Nina Stošić.

Podsjetimo, u okviru kolegija "Upravljanje manifestacijama" studenti studija "Turizam i hotelijerstvo" umjesto pisane izrade poslovnog plana manifestacije mogu izabrati da pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Smiljane Pivčević organiziraju humanitarnu manifestaciju. Time svoje teorijsko znanje primjenjuju na stvarnoj manifestaciji koja uz praktično iskustvo, osnažuje kod studenata i osjećaj za društveno odgovorno djelovanje. A ove godine, možemo reći da su studenti stekli zaista neprocjenjivo iskustvo s obzirom na izazovna vremena u kojima su, ponovo usprkos svemu, odlučili nastaviti tradiciju. I ovaj put su izveli gotovo nemoguće. Usprkos nezavidnoj situaciji, visoko motivirani tim sastavljen od 12 studenata: Nina Stošić, Antonija Matić, Karla Mrkonjić, Vedran Komlenović, Šime Teklić, Dora Ivković, Andrea Krišto, Ivona Bašić, Danijela Boljat, Monika Orlić, Petra Čotić, Lucija Penđer, uspio je prikupiti preko četrdeset tisuća kuna za potrebe udruge Moje dijete Solin.

Priča je krenula od mladih ljudi, još 2011. godine kada je predložena ideja da se umjesto rada na seminaru o organizaciji, zapravo zaista i organizira manifestacija. Ova, inicijalno prilično izazovna ideja, donijela nam je svih ovih godina puno lijepoga. Preko 100 studenata je sudjelovalo na projektu, a skupilo se preko 260 tisuća kuna koje su donirali udrugama prema njihovom izboru – kazala je izv. prof. dr. sc. Smiljana Pivčević, mentorica humanitarne akcije "Djeca za djecu".

Svake godine se studenti sve brže jave kad oglasim akciju. Prođu me trnci kada se nađem na štandu prilikom realizacije same akcije, kada pročitam njihove izvještaje gdje su ponosni što su nekome pomogli u životu i da su mnogo naučili, pa evo i sada na kraju ovogodišnje akcije oči zasuze prilikom susreta s korisnicima kojima je pomoć namijenjena. Ovim putem se zahvaljujem ovoj generaciji ispred mene, ali i svima onima prije koji su zaslužni što ova priča ide dalje. Tako studenti svojim trudom i mi profesori koji ih pratimo činimo ovo društvo svakim danom malo boljim. Dragi moji studenti, želim vam da to zadržite i dalje. Tu iskru! Kada vam bude teško, sjetite se kako ste mnogo radili i kako se na kraju sve isplatilo. Hvala vam još jednom i hvala udruzi Moje dijete koja je pristala na suradnju – zaključila je izv.prof.dr.sc. Pivčević.

U koordinaciji studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu, u akciji sudjeluju i djeca iz splitskih vrtića i okolice i to D.V. Bambini, D.V. Cvrčak (10 vrtića), D.V. Dobri, D.V. Čarobni Pianino (10 vrtića), D.V. Calimero, D.V. Grigor Vitez, D.V. Šareni leptirić i D.V. Marjan (10 vrtića). Oni su izrađivali božićne ukrase i čestitke, koje su se zajedno s igračkama, rukotvorinama i ostalim doniranim artiklima studenti u prosincu 2021. godine prodavali na štandu u City Centru One u Splitu. Uz navedene proizvode prikupljale su se i novčane donacije i to u predviđenim kutijama na Ekonomskom fakultetu u Splitu, te uplatama na račun. Ostale aktivnosti uključivale su i prodaju srećki za online lutriju, aukciju artikala oglašenih na društvenim mrežama humanitarne akcije "Djeca za djecu", online nagradne igre itd. Unatoč vremenima kada kontaktna suradnja nije opcija, studenti su pronašli način da potpomognu rad Udruge. Tako su društvenim mrežama humanitarne akcije "Djeca za djecu" kontinuirano pratili aktivnosti Udruge te pružali komunikacijsku potporu s ciljem osnaživanja svijesti javnosti o potrebama štićenika Udruge.

  • Čast mi je biti s vama danas. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu, osim znanja za život, trudimo se u studente utkati i one osnovne ljudske vrijednosti i to je, na što smo ponosni, itekako urodilo plodovima. Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu se prepoznaju kao članovi društva koji čine razliku i društvo čine boljim. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu ne uči se samo o novcu, brojevima i bilancama – želimo biti prepoznati kao institucija koja će biti dijelom boljeg društva i svijeta. Drago nam je što su potencijali naših studenata u toj humanoj misiji prepoznati – kazao je dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra

U ime udruge, na svečanosti primopredaje donacijskog čeka sudjelovali su Branko Ivić, predsjednik udruge, Ljubica Milković, voditeljica udruge, te članovi: Marija  i Luka Blažević, Sanja i Dominik Grljušić, Božena i Toma Kljaković Gašpić te Jelena i Petra Mijić.

U ime udruge prisutnima se obratio predsjednik Branko Ivić.

  • Ovo što ste napravili puno nam znači. Lijepa i humana gesta na kojoj vam se od srca zahvaljujemo – kratko je izjavio gospodin Ivić dok je gospođa Ljubica Milković, objasnila detalje o aktivnostima same udruge. 
  • Dvanaest godina već radimo  i imamo 210 članova koji dolaze s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sedamnaest osoba imamo u radnom osobu od kojih je deset pomoćnika u nastavi što u redovitim školama što u specijaliziranim ustanovama koje jedino tako mogu preko udruga imati zaposlene stručnjake – kazala je Milković još jednom zahvalivši se Ekonomskom fakultetu u Splitu i njegovim studentima.

Ponos, ne samo uspješno realiziranim zadatkom, već najviše osmjehom na licima korisnika Udruge, nemjerljiv je brojkama. Nadamo se da će akcija ovih inspirativnih mladih ljudi i njihove mentorice biti motivacija i drugima naglašavajući pri tom i model društveno korisnog učenja kojeg, kroz ovaj i mnoge druge kolegije,  Ekonomski fakultet u Splitu razvija već duži niz godina.   

 

O akciji "Djeca za Djecu"

Do sada je osam generacija studenata organiziralo raznolike aktivnosti; od humanitarnih koncerata, sportskih natjecanja i zabavnih događanja do online aukcija i nagradnih igara te su do sada prikupili i donirali različitim udrugama više od 260 000 kuna.

Naziv akcije  "Djeca za djecu" simbolizira činjenicu kako smo svi u duši djeca i upravo takvog neiskvarenog srca studenti pristupaju projektu kako bi pomogli potrebitima. Ovaj put odabrali su udrugu Moje dijete Solin. Uz sve navedeno akcija ima za cilj potaknuti i druge studente kako bi slijedili ovaj primjer i nastavili ovu, sada već, fakultetsku tradiciju.

Autor: Marina Tudor, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!