Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.4.2022.
ZAVRŠENO TRODNEVNO DOGAĐANJE Galerija slika
IMG-3504.jpg IMG-3507.jpg IMG-3521.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 9

Radionicom o industrijskom doktoratu te zanimljivom prezentacijom o novom doktorskom programu u Hrvatskoj zaključen je treći dan Skill Gaps Staff Week-a koji je ovog tjedna, u okviru projekta Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) organiziran u prostorima SPINIT inkubatora u Spinutu. Tijekom ovog trodnevnog događanja, posjetitelji su mogli prisustvovati brojnim zanimljivim aktivnostima poput prezentacija, radionica i okruglih stolova organiziranih s jednim zajedničkim ciljem : povezivanje industrije i Sveučilišta.

Prvog dana ovog događanja predstavljeni su rezultati sastanaka sa dionicima, organiziranih na SEA-EU partnerskim Sveučilištima, a nakon okruglog stola na temu potreba industrije i njihovog uključivanja pri stvaranju obrazovnih programa, posjetitelji su mogli uživati u predavanju dr. sc. Antonije Mršić Radas koja je predstavila tvrtku Rimac automobili i njezin put od projekta u garaži do međunarodno priznatog brenda te prezentaciji projekta Zelenog jedrenjaka, ostvarenog suradnjom stručnjaka s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te DIV grupe. Projekt su predstavili Mirna Draženović s FESB-a i prof. dr. sc. Željko Hederić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku. Prvi dan događanja završen je posjetom brodogradilištu u Splitu u pratnji g. Josipa Jurišića, glasnogovornika Brodosplita.

Drugi je dan Skill Gaps Staff Week-a bio obilježen radionicom na kojoj su predstavnici Sveučilišta i poduzeća iz Gdanska, Cádiza, Malte i Splita raspravljali o zasnivanju cjeloživotnih programa koji će pratiti potrebe poslodavaca. Radionicu je moderirala izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović, voditeljica Centra za cjeloživotno obrazovanje Sveučilišta u Splitu. Uz razmjenu iskustava, sudionici radionice zaključili su kako bi cjeloživotni programi trebali biti kombinacija profesionalnih, generičkih, tehničkih vještina i vještina učenja, povezanih s potrebama tržišta rada, strateški planiranih i orijentiranih prema budućnosti. Nakon radionice, uslijedile su dvije prezentacije primjera dobre prakse: doc. dr. sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu prezentirao je programe cjeloživotnog obrazovanja kao i koncept Living Laba, a doktorandica Jelena Čulić Gambiroža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu govorila je o suradnji svog fakulteta s kompanijom Ericsson Nikola Tesla.

Posljednjeg dana događanja, nakon kratkih prezentacija modela sponzoriranih doktorskih programa, razvijenih na partnerskim SEA-EU Sveučilištima u Gdansku, Cádizu, Brestu i na Malti, tijekom dinamične radionice prikupljene su ideje za zasnivanje zajedničkog programa SEA-EU industrijskog doktorata.  Uslijedilo je predavanje dr. sc. Hrvoja Meštrića, ravnatelja Uprave za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja o novom programu industrijskog doktorata u Hrvatskoj te zabavna šetnja centrom grada. Dogovorima o budućoj suradnji i posjetima SEA-EU partnerskim sveučilištima potvrđena je ideja o zajedničkom radu na međunarodnom doktorskom programu i novim zajedničkim projektima. Zahvaljujemo svim sudionicima i izlagačima koji su pridonijeli ovom zanimljivom događanju i veselimo se novim zajedničkim suradnjama.

 

Autorica: Nina Milanović

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!