Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
14.9.2022.
Žene koje mijenjaju znanost Galerija slika
IMG_5360.JPG IMG_5365.JPG IMG_5366.JPG IMG_5369.JPG IMG_5372.JPG IMG_5390.JPG IMG_5394.JPG IMG_5415.JPG IMG_5425.JPG IMG_5427.JPG

Ciljevi

  • Cilj 5

Konferencija "Women Who are Changing Science - Driving Bold Research in Canada and Croatia" - Žene koje mijenjaju znanost: odvažne znanstvenice u Kanadi i Hrvatskoj", održana je u srijedu, 14. rujna na Mediteranskom institutu za istraživanje života.

Svoje priče je s brojnom publikom podijelilo šest inspirativnih znanstvenica (tri iz Kanade i tri iz Hrvatske) čija su prijelomna istraživanja doprinijela unapređenju znanstvene izvrsnosti u Kanadi i u Hrvatskoj:

Prof. Brenda Andrews, Odsjek za molekularnu genetiku, Kanadski Nacionalni Znanstveni istraživač za sustavnu genetiku i biologiju stanica, Sveučilište Toronto i Centar Donnelly (Department of Molecular Genetics and Donnelly Centre - Canada Research Chair in Systems Genetics & Cell Biology, University of Toronto, Canada)

Prof. Morag Park, Odsjek za biokemiju, Direktorica, Morris Goodman Centar za istraživanje raka, Sveučilište McGill, Montreal, Kanada (Department of Biochemistry and Director, Rosalind and Morris Goodman Cancer Centre, McGill University, Montreal, Canada)

Prof. Lynne-Marie Postovit, Pročelnica odsjeka za biomedicinske i molekularne znanosti, Sveučilište Queen's, Kingston, Kanada (Department Head, Biomedical and Molecular Sciences, Queen's University, Kingston, Canada)

Prof. Iva Tolić, Voditeljica Laboratorija za biofiziku stanice, Zavod za molekularnu biologiju, Institut Ruđer Bošković, Hrvatska

Prof. Ivana Novak Nakir, Katedra za imunologiju i medicinsku genetiku, Medicinski fakultet, Sveučilište u Splitu, Hrvatska

Prof. Vernesa Smolčić, Fizički odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Uvodne pozdrave održali su prof. dr. sc. Igor Štagljar, dr. sc. Katarina Trajković, predsjednica Znanstvenog vijeća Medilsa, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, Nj. Eks. Alan Bowman, kanadski veleposlanik u Hrvatskoj.

Na skupu, koji se odvijao  u organizaciji Sveučilišta u Torontu, Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj, Instituta Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu (MedILS), mogle su se čuti priče, odnosno predavanja uglednih kanadskih i hrvatskih znanstvenica te rasprave koje je moderirao prof. dr. sc. Igor Štagljar.

Konferencija naglasak stavlja na ulogu inkluzivne znanosti u izgradnji održive budućnosti putem znanosti, tehnologije i inovacija, a ujedno je i prilika za povezivanje znanstvenika iz Kanade i Hrvatske, za razvoj značajnih i trajnih istraživačkih partnerstava, za upoznavanje privatnog sektora s izvrsnošću znanstveno-istraživačkog rada u Kanadi i u Hrvatskoj te za prepoznavanje izazova i prilika za žene u znanosti općenito.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!