Znanost i inovacije

Razvijanje, privlačenje i podržavanje znanstvenih aktivnosti jedne su od glavnih zadaća Sveučilišta. Razvoj znanosti na Sveučilištu kao osnovni zadatak ima unaprjeđenje znanja za industrijski, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj društva s ciljem poboljšanja kvalitete života. 

Odjel za znanost i inovacije organizacijski, savjetodavno i stručno-administrativno podupire znanstveno-istraživačku djelatnost, popularizaciju znanosti, tehnologijski razvoj i inovacije na Sveučilištu. Sastoji se od Ureda za znanost, Ureda za projekte, Ureda za transfer tehnologije i Ureda za istraživanje i razvoj.

Novosti

Ocean Hackathon®: Korištenjem digitalnih podataka do mora kakvo želimo!

Ocean Hackathon® je 48-satno događanje tijekom kojeg timovi imaju jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke vezane uz more i obalno područje. Natjecanje se odvija u nekoliko faza od kojih je prva predlaganje izazova odnosno tema koje će biti stavljene na raspolaganje natjecateljima. Poziv je otvoren do 7. srpnja.

Natjecanje na kojem će se ponuđeni izazovi rješavati održat će se od 9. do 11. listopada u 19 gradova diljem Europe među kojima je i Split te u Kanadi i Meksiku. Pobjednicima iz svakog grada plaćeno je putovanje i osigurani svi troškovi za finalno natjecanje u Brestu koje će se održati krajem godine, a predviđene su i nagrade za pobjednike lokalnih natjecanja.

Što je izazov?

Izazov može biti ideja ili potreba bilo kojeg korisnika mora i obalnog područja. Također, izazov može biti i projekt koji je već u razvoju, a za koji su vam potrebne nove ekspertize i znanja koja sami ne posjedujete.

Izazov se u Ocean Hackhatonu® temelji na korištenju dostupnih digitalnih podataka. Po svom obliku digitalni podatci mogu biti: nautičke karte, fotografije, pravni aspekti i pomorska sigurnost, lokacije kablova, olupine, plutače, morske mijene, razina mora, oceanografske prognoze, onečišćenje, ekologija, fizikalno-kemijske karakteristike obalnog područja, pomorske aktivnosti.

Tko može prijaviti izazov?

Izazov mogu prijaviti sve fizičke i pravne osobe (tvrtke, znanstveno-istraživačke organizacije, visoko-obrazovne institucije, udruge, studenti...) koji imaju ideju ili problem vrijedan rješavanja, a koji je sadržajno blizak temama mora i obalnog područja. Cilj natjecanja je razvoj novih proizvoda i usluga, testiranje inovativnog koncepta i dijeljenje znanja o morima i oceanima.

Kako prijaviti izazov?

Izazov se prijavljuje putem platforme Ocean Hackathon® 2020 ispunjavanjem kratkog obrasca na engleskom jeziku: https://campusmer.typeform.com/to/G2bTh7

Izazovi koji će biti ponuđeni natjecateljima Ocean Hackathona® odabrat će se na temelju nekoliko kriterija:

  • povezanost s morem,
  • korištenje podataka o moru,
  • originalnost i inovativnost izazova,
  • povezanost izazova i ciljeva održivosti oceana,
  • pristankom vlasnika izazova na prisustvovanje završnom natjecanju.

Temeljem navedenih kriterija tijekom srpnja će se odabrati izazovi za koje će se natjecatelji moći prijaviti u rujnu. Prijavitelj izazova je vlasnik izazova i tijekom prijave se obvezuje da će biti prisutan na samom natjecanju.

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu zajedno s partnerima Europskom poduzetničkom mrežom, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, Tehnološkim parkom Varaždin, udrugom Split Tech City i SPI poduzetničkim inkubatorom i uz potporu ICT županije organizator je Ocean Hackathona® na Sveučilištu u Splitu. Za više informacija kontaktirajte Ured za transfer tehnologije putem maila: info@utt.unist.hr ili pozivom: 021 566 882.

ODJEL ZA ZNANOST I INOVACIJE

Nikola Balić mag. ing. comp. voditelj Odjela za znanost i inovacije

Ivana Vuka mag. biol. et oecol. mar. voditeljica Ureda za transfer tehnologije

Tonka Petričević mag. oec. voditeljica Odjeljka za potporu provedbi projekta

Ana Grgić mag. pol. Stručna suradnica za znanost