Europska noć istraživača u Splitu privukla veliki broj posjetitelja

Sveučilište u Splitu i ove je godine sudjelovalo u Europskoj noći istraživača, održanoj u petak 27. rujna. Najveći dio ove manifestacije koja je privukla veliki broj posjetitelja svih uzrasta, održan je u podrumima Dioklecijanove palače, gdje su prikazani zanimljivi pokusi, video projekcije, radionice…
Osim u podrumima građani su mogli uživati u aktivnostima koje su se taj dan odvijale na Rivi i u prostorima Mediteranskog instituta za istraživanje života.
Ispred Lučke kapetanije osnovnoškolce je čekao ‘’Popaj’’, školski brod Pomorskog fakulteta. Za vrijeme vožnje brodom, imali su priliku saznati o znanstvenim otkrićima koja su omogućila suvremenu navigaciju.

U organizaciji Kemijsko-tehnološkog fakulteta te Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije održana je video prezentacija znanstvenih istraživanja i građevinskih radova u procesima konzervacije i restauracije povijesno značajnih objekata. 
Na štandu Umjetničke akademije prezentirane su tehnike u istraživanju anatomije umjetničkih djela, kroz videoprojekciju i demonstraciju postupaka. 
Zanimljivo je bilo i na štandu Pomorskog fakulteta, gdje su uz pomoć set up panela prikazani principi upravljanja pneumatskim sustavima prije primjene senzorike i danas te u budućnosti.
Sveučilišni odjel za studije mora bio je zadužen za prezentaciju domaćih biljnih sorti (grožđe, masline) i prikaz pozitivnog utjecaja biljnih antioksidanata na ljudsko zdravlje. 
Na štandu Kemijsko-tehnološkog fakulteta mogli su se degustirati tradicionalni i novi prehrambeni dalmatinski proizvodi. Slično je bilo i na štandovima Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, gdje su se degustirali razni likeri, ulja i sokovi, a djeca su uživala u mirisima ljekovitog i aromatičnog bilja.
Govorilo se i o problemu s kojim se suočava čovječanstvo – nedostatku pitke vode.
Predstavnici Medicinskog fakulteta su prezentirali medicinska znanja koja mogu biti od presudne važnosti, kao što su prevencija nastanka moždanog udara, srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Posjetiteljima su mjerili razinu glukoze u krvi i arterijskog tlaka, koji su iznimno važni u nastanku navedenih bolesti.

Sveučilišni odjel za forenzične znanosti pripremio je nekoliko praktičnih aktivnosti u kojima su sudjelovale brojne skupine sudionika. Održane su radionice Tragovi krvi u forenzici, a mnogi su iz Podruma izišli s malim suvenirom – otiskom svojih prstiju. 
Znanstvenici i studenti Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pripremili su niz zanimljivih demonstracijskih pokusa i izložbenih materijala te su u Noći istraživača zajedno s posjetiteljma razgovarali, istraživali, učili i zabavljali se s fizikom u svijetu oko nas.
MedILS-ov štand je uključivao popularno-znanstvene pokuse iz područja elektriciteta, magnetizma, mehanizama kemijskih reakcija, biokemije i genetike.
Posjetitelji su imali priliku upoznati se s hrvatskim i inozemnim istraživačima te razmijeniti iskustva o EU projektima s predstavnicima Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju i Ureda za projekte I transfer tehnologije.
U večernjim satima, kao završna aktivnost, nakon zanimljive radionice i izložbe, na MedILSu je održan Astro party, zabava na kojoj su se okupili nastavnici srednjih i osnovnih škola koji svoje učenike potiču na sudjelovanje u događanjima poput Noći istraživača.