Novi uspjesi Sveučilišta u Splitu na svjetskim rang listama

Ove godine proslavu našeg dana započinjemo lijepim vijestima značajnim za nas, naš grad i državu, a to je odlično pozicioniranje našeg Sveučilišta na svjetskim rang listama. Možemo biti ponosni jer smo prepoznati po kvaliteti obrazovanja i znanstvenog rada, zatim kao jedna od top 25 institucija u cijelom svijetu po broju znanstvenih radova u otvorenom pristupu, ali i kao inovativna institucija s praksom društveno korisnog učenja. U kategoriji Etičke vrijednosti i društvena odgovornost rangirani smo na visoko kao 15. sveučilište na svijetu  – kazao je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić na konferenciji za medije na kojoj je zajedno s prorektorima prof.dr.sc. Leandrom Vranješ Markić, prof.dr.sc. Đurđicom Miletić, prof.dr.sc. Tomislavom Kilićem, prof.dr.sc. Željkom Radićem i prof.dr.sc. Goranom Kardumom, predstavio rezulatate rangiranja Sveučilišta na ljestvicama CWUR, U-MULTIRANK i WURI.

Naime, prema rezultatima CWUR-a Centra za rangiranje svjetskih sveučilišta (The Center for World University Rankings) koje mjeri kvalitetu obrazovanja i osposobljavanja studenata, kao i prestiž članova fakulteta i kvalitetu njihovog istraživanja bez oslanjanja na ankete i podneske sveučilišta, Sveučilište u Splitu ove godine je ukupno rangirano na 763. mjestu, dok se prvi put  pojavilo 2018. godine, na 772. mjestu.

Sveučilište u Splitu bodove je dobilo samo u odnosu na kvalitetu znanstvenog rada gdje zauzima 721. mjesto sa 71.9 bodova.

Rangiranje se temelji na 4 osnovna pokazatelja, kvaliteta obrazovanja, zapošljavljanje alumnija, kvaliteta nastavnika i kvaliteta znanstveno-istraživačkog rada. Pritom se pri izračunu kvalitete znanstveno-istraživačkog rada uzimaju u obzir broj znanstvenih radova te koliko ih je objavljeno u vrhunskih znanstvenim časopisima, kao i koliko ih je visoko citirano.  Dobivanje bodova u kategoriji kvalitete nastavnika i kvalitete obrazovanja iznimno je teško jer se mjere samo najprestižnije svjetske nagrade poput Nobelovih nagrada, Fieldsove medalje u matematici, Kavli nagrada itd. kako nastavnika tako i alumnija. Kriterij zapošljavanja broji samo alumnije koji su izvršni direktori 2000 tvrtki na Forbes Global listi (tvrtke poput najpoznatijih banaka, Apple, Microsoft, naftne kompanije…)

U-multirank je međunarodna ljestvica koju financira Europska komisija. Najnoviji U-multirank-ovi rezultati pružaju uvid u analizu postignuća za gotovo 1800 institucija visokog obrazovanja iz 92 zemlje te je ove godine Sveučilište u Splitu u cjelini ocijenjeno kao najbolje sveučilište u Hrvatskoj.

Od 748 EU visokoobrazovnih institucija obuhvaćenih rangiranjem Sveučilište u Splitu zauzelo je 335. mjesto. Ako gledamo cijelu Europu Sveučilište je rangirano na 472. mjestu, a u svijetu na 803. U-multirank vrednuje ne samo istraživanje, nego i obrazovanje i učenje, prijenos znanja, međunarodnu orijentaciju i angažiranost sveučilišta u svom okruženju. Pa je naše Sveučilište najbolje ocjene postiglo I u području znanosti i umjetnosti te međunarodne orijentiranosti – istaknuo je rektor Ljutić.

Također, Sveučilište u Splitu u U- multirank rangiranju dobilo je priznanje kao jedna od Top 25 institucija u cijelom svijetu po broju znanstvenih radova u otvorenom pristupu, što je još jedna mjera značajnog doprinosa Sveučilišta globalnom napretku znanosti i inovacija.

Otvorene inovacije, otvorena znanost i otvorenost prema svijetu tri su glavna cilja EU-ovih politika u istraživanju i inovacijama još od 2015. Otvorena znanost pristup je znanstvenom procesu u kojem se rezultati znanstvenih spoznaja šire primjenom digitalnih i kolaborativnih tehnologija što je ranije moguće. Ona uključuje i otvoreni pristup, odnosno omogućavanje korisniku pristup rezultatima istraživanja on-line, bez plaćanja i s mogućnošću ponovnog korištenja. Veća dostupnost znanstvenih spoznaja izrazito je važna jer omogućava bolju i efikasniju znanosti i brži razvoj inovacija u javnom i privatnom sektoru – pojasnila je prorektorica Vranješ Markić. U svom izlaganju iznijela je i usporedbu Sveučilišta i znanstvenog Instituta Ruđer Bošković prema kojoj splitsko sveučilište nadmašuje ovu hrvatsku vrhunsku znanstvenu ustanovu, što najbolje govori o izvanrednoj znanstvenoj produkciji na našem Sveučilištu.

Prema riječima prorektorice Vranješ Markić znanstveni radovi naravno nisu jedino mjerilo utjecaja pojedinog sveučilišta na razvoj društva. Tako se nedavno pojavila nova inicijativa hanzeatske lige sveučilišta da se napravi rangiranja koje će mjeriti inovativnost sveučilišta u obrazovanju i znanosti “World’s Universities with Real Impact (WURI)”. WURI rangiranje za razliku od tradicionalnih rangiranja koja favoriziraju tradicionalna sveučilišta s velikim ulaganjima vrednuju inovativne pristupe kojima sveučilišta odgovaraju potrebama zajednica u kojima se nalaze.

Na on-line konferenciji 11. lipnja obznanjena je prva WURI lista 100 najinovativnijih sveučilišta na kojoj se u prestižnom društvu našlo i Sveučilište u Splitu s inovativnom praksom društveno korisnog učenja. Sveučilište u Splitu prijavilo se u kategoriji Etičke vrijednosti i društvena odgovornost gdje je rangirano kao 15. sveučilište na svijetu, dok je globalno zauzelo 78. mjesto.

Društveno-korisno učenje (DKU) je oblik nastave u kojem student/ica sudjeluje u radu/projektu/aktivnosti koja se smatra korisnom za društvo, a najčešće unutar neke od organizacija civilnog društva. Kroz DKU studenti razvijaju interdisciplinarni pristup problemima te uče reagirati na društvene poticaje i probleme – istaknula je prorektorica Vranješ Markić.

Na Sveučilištu u Splitu se provode različiti projekti DKU od 2015. godine. O trenutnom dosegu društveno-korisnog učenja na Sveučilište u Splitu, govore brojevi od 7 aktivno uključenih sastavnica (EFST, FF, KTF, PRAV, KIF, SOSM, Rektorat),  više od 500 studenata, prilagodbe čitavog niza postojećih studijskih programa s DKU komponentom, izrade potpuno novih studijskih programa, izrade brojnih projekata i studentskih prototipa, organizirane DKU međunarodne konferencije i izdavanja Zbornika, educiranih nastavnika i studenata, otvorenog Centra za DKU pri Ekonomskom faultetu, kreiranja specijaliziranog portala itd.  Na Sveučilištu u Splitu osnovan je Ured za DKU kako bi se dalje unaprijedile aktivnosti i pružila podrška širenju na druge sastavnice. Također, ekspertni tim za DKU dalje će razvijati ovu aktivnost na razini SEA-EU alijanse te joj tako dati i međunarodni karakter. Neke od uključenih organizacija civilnog društva su: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, MoSt, Naša dica, Naš Hajduk, Udruga DYXY - Županijska udruga za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učene, BIOM, Udruga Marjan.

Kako je Sveučilište u vrijeme pandemije Covid, napravilo nove iskorake u području mobilnosti pojasnila je prorektorica Miletić.

U sklopu projekta Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) , započeo je i projekt virtualne mobilnosti kroz metodu bilateralnih učionica, jedinstven i prvi takav u Europi. Virtualna mobilnost podrazumijeva umrežavanje dvaju nastavnika iz sličnih područja na području nastave. Na taj način, nakon što ih SEA-EU ured umreži sukladno prijavljenim kolegijima, jedan drugome pripremaju gostujuće predavanje te sudjeluju u regularnoj nastavi preko video poveznice. Na taj način se nastavnici međusobno povezuju, jačaju te studentima pružaju međunarodno iskustvo studiranja kao poticaj povećanja kvalitete uvjeta studiranja – kazala je prorektorica Miletić.