Na Cipru održan sastanak Interreg MED projekta ARISTOIL

Na Cipru održan sastanak Interreg MED projekta ARISTOIL

25. i 26. travnja 2018. na Cipru je održan treći sastanak partnera u Interreg MED projektu „ARISTOIL - Reinforcement of Mediterranean olive oil sector competitiveness through development and application of innovative production and quality control methodologies related to olive oil health protecting properties".

Sastanak je obuhvatio prezentacije i diskusije o radnim paketima projekta; predstavljanje odrađenih aktivnosti i planiranje sljedećih koraka u provedbi. Za sudionike sastanka je također organiziran studijski posjet lokalnom masliniku u selu pokraj Larnake, gdje su lokalni maslinari podijelili zanimljive informacije o uzgoju maslina, sortama (95% uzgoja uključuje sortu koroneiki), razdoblju berbe i sastavu maslinovog ulja. Sudionici su imali i priliku vidjeti uređaj koji može prikupiti 30 tona maslina u jednom danu, štedeći dragocjeno vrijeme i smanjujući ukupni trošak berbe.

U sklopu sastanak je za partnere, osobito za one koji dolaze sa sveučilišta, posebno zanimljiva bila demonstracija Aristometra – uređaja za određivanje sadržaja fenola na terenu, koju je održao prof. Prokopios Magiatis sa Sveučilišta u Ateni.

Sveučilište u Splitu glavni je partner iz Hrvatske u projektu, dok su pridruženi partneri na projektu Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te Udruga maslinara iz Vela Luke. Osim hrvatskih partnera, u projektu sudjeluju i partneri iz Grčke, Italije, Španjolske i Cipra.

Cilj projekta ARISTOIL je ojačati kompetitivnost sektora maslinovog ulja na području Mediterana kroz razvoj i primjenu inovativnih metoda proizvodnje i kontrole kvalitete povezanih sa svojstvima maslinovog ulja koja su u funkciji zaštite zdravlja.

Ukupna vrijednost projekta ARISTOIL je 2.008.200,00 eura od čega se 1.706.970,00 eura sufinancira iz Interreg Mediteran programa Europske unije. Razdoblje provedbe projekta je od 1.11.2016. do 31.10.2019.

 

Više informacija:

https://aristoil.interreg-med.eu/

https://www.facebook.com/Aristoil/