Održana radionica ''Odgovorno istraživanje i istraživački integritet te otvorena znanost u MSCA projektima"

Održana radionica ''Odgovorno istraživanje i istraživački integritet te otvorena znanost u MSCA projektima"

Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s hrvatskim poglavljem Marie Curie Alumni Assoication-om, 25. svibnja 2018. održala je jednodnevnu radionicu „Odgovorno istraživanje i istraživački integritet te otvorena znanost u MSCA projektima“ u Zagrebu.

Cilj radionice je upoznavanje hrvatskih korisnika sa specifičnostima odgovornog istraživanja i istraživačkog integriteta te mogućnostima otvorene znanosti te kako adresirati ove inicijative u projektne prijedloge.

Radionica je okupila preko 40 sudionika, istraživača te predstavnika visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija.

U uvodu radionice Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za Marie Sklodowska – Cuire akcije predstavila je otvoreni natječaj za projektne prijedloge u okviru Individualnih stipendija. Dr. sc. Maja Miše, predsjednica hrvatskog poglavlja predstavila je važnost Povelje i Kodeksa za istraživače.

Profesorica Ana Marušić ukratko je predstavila koncept odgovorne znanosti i istraživačkog integriteta kao zahtjeve tijekom pisanja i provođenja projekta. Profesorica Marušiće se osvrnula na nova GDPR pravila vezana uz zaštitu osobnih podataka u istraživanju. Također, predstavljen je projekt HEIRRI (Higher Education Institutions and Responsible Research and Innovation), u kojem je Sveučilište u Splitu partner, te EnTIRE projekt.

Profesorica Iva RInčić predstavila je djelvoanje Zaklade Sveučilišta u Rijeci, najstarije Zaklade u Hrvatskoj kojoj je cilj poboljšanje standarda i istraživačkog djelovanja na Sveučilištu u Rijeci. U proteklih 15 godina, Zaklada je financirala 2200 korisnika. Također, predstavljeni su projekti Gender STE koji je rezultirao prijedlogom javnih politika za unapređenje rodne ravnopravnosti u znanosti. Predstavljeni su i projekti RRI tools kao i EUROBIOACT.

Profesor Darko Hren predstavio je Marie Sklodowska – Curie projekt MiRoR, koji ima za cilj smanjivanje gubitaka u istraživanjima te povećanje vrijednosti istraživanja i u kojem je Sveučilište u Splitu partner

U interaktivnoj panel raspravi, sudionici su se dotakli pitanja provedbe i nacionalnih smjernica vezanih uz odgovorno istraživanje kao i važnost odgovornog istraživanja za rješavanje društvenih problema u okviru projektnih aktivnosti.

Drugi dio radionice bio je posvećen otvorenoj znanosti. Dr.sc. Maja Miše je predstavila koncept otvorene znanosti, s naglaskom na primjere uključivanja otvorene znanosti u projektne prijedloge. Dr. sc. Bojan Macan dao prikaz trenutnog stanja implementacije i aktivnosti Otvorene znanosti u Hrvatskoj.

 

Individualne stipendije natječaj 2018
Povelja za istraživače i Kodeks za zapošljavanje istraživača
HEIRRI projekt
Zaklada Sveučilišta u Rijeci
MiRoR projekt
Koncept Otovrene znanosti
Otvorena znanost u Hrvatskoj