Splitskim istraživačima i studentima predstavljena EURAXESS mreža

U sklopu promotivne turneje „EURAXESS Roadshow – EURAXESS na kotačima“ u ponedjeljak, 12. listopada, Sveučilište u Splitu je ispred Sveučilišne knjižnice ugostio EURAXESS Roadshow autobus.

Tom prigodom promovirane su aktivnosti EURAXESS inicijative za mlade istraživače, kao što su pomoć pri pronalasku savjeta za karijeru i posao te predstavljanja kako europska istraživanja i inovacije pridonose rastu i zapošljavanju u Europi. 

- Euraxess je za razliku od Erasmusa usmjeren prvenstveno na istraživače koji rade na projektima, a ne samo nastavno osoblje i studente. Važno nam je da istraživači svih profila koji se nalaze na našem Sveučilištu odu negdje vani na određeni period i steknu iskustva koja će zatim iskoristiti za nova istraživanja i postizanje još boljih rezultata – istaknuo je prof. dr. sc. Alen Soldo, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost, kazavši kako je činjenica da je Sveučilište u Splitu jedino na području Hrvatske dobilo priliku da bude jedna od 34 postaje u 16 zemalja koje će Euraxess autobus posjetiti u sklopu ovogodišnje turneje, izvrstan poticaj za daljnji rad.

Aleksandra Banić, voditeljica Ureda za EU projekte, naglasila je kako je cilj ove manifestacije informirati visokoobrazovane osobe u sektorima od biotehničkih do društvenih znanosti te uz opće informacije o svim uslugama ponuditi i vrlo konkretne savjete vezane uz njihov trenutni status, te želje i ambicije.

Tijekom dana, zainteresirani su imali prigodu upoznati se s informacijama i stručnjacima EURAXESS mreže, odnosno uslugama koje navedena mreža nudi, kao i načinima na koje ih se može koristiti. Bilo je mnoštvo zainteresiranih za fotografiranje za potrebe izrade životopisa, kojeg se odmah moglo objaviti na portalu EURAXESS poslovi (EURAXESS Jobs). Osim tih aktivnosti na otvorenom, dio programa se odvijao u multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice, gdje su predstavnice Agencije za mobilnost i EU programe održale prezentacije, radionice i diskusije sa stručnjacima i istraživačima o traženju posla, mobilnosti, karijerama, financiranju i ostalim povezanim temama.