U Rimu održan SpeculativeEdu NeoRural Futures

U okviru projekta SpeculativeEdu, održano je drugo diseminacijsko događanje pod nazivom NeoRural Futures, u razdoblju od 2. do 6. rujna 2019. Događanje je održano na RUFA - Rome University of Fine Arts a uključivalo je radionicu, izložbu, kulturni program i za kraj međunarodnu konferenciju projekta.

Što se dogodilo tijekom NeoRural Futuresa?

NeoRural Futuresu zaprimilo je prijave od stotinu sudionika iz različitih djelova svijeta (Europe, SAD- ea, Kine, Palestine, Brazila, Rusije, Turske, Indije, Izraela i Južne Afrike) među kojima je odabrano četrdeset sudionika iz različitih sredina kako bi zajedno radili na pet lokacija (Caselle in Pittari, Lushoto, Arjeplog, Chernobyl, the Moon) gdje su zamišljali i osmišljavali moguće i poželjnije buduće scenarije ruralnosti.

Tijekom NeoRural Futuresa sudioici su zajednički oblikovali svoje koncepte od samog početka, a nadgledali su ih tri voditelja radionica (Salvatore Iaconesi i Oriana Persico iz tvrtke HER, Alex Giordano iz Rural Hack-a) i njihovi mentori/učitelji (Federico Biggio, Arianna Forte, Alesandra del Nero, Danilea Bucci i Valeria Loreti, Herbert Natta). Rezultati radionica prikupljeni su u jednu izložbu koja je održana u RUFA Space (San Lorenzo) koja je otvorena za javnost od 6. rujna.

Na izložbi je predstavljeno pet scenarija budućnosti gdje je svaka radna grupa izradila za svaku od pet lokacija interaktivnu digitalnu kartu, dnevnik napisan s izmišljenim likom koji predstavlja subjektivnu perspektivu budućem scenariju.

Događaj NeoRural Futures je sadržavao i međunarodnu konferenciju Specurative Edu, koja se sastojala od niza razgovora o rezultatima projekta i okruglim stolom s dvije glavne teme o spekulativnom dizajnu i tranizicijskoj ruralnosti te o kritičkom pogledu na pet projekata.

Tijekom pet dana domaći partneri manifestacije ugostili su tri „Razgovora o budućnosti“, što je omogućilo sudionicima posjetiti četiri različita rimska kulturna prostora; Mercato Centrale. NONE Collective i Ultravioletto (dva talijanska dizajnerska studija); i Fondazione Roma Europa Festival.

Tim NeoRural Futuresa trenutno rado na obradi iskustva nakon čega će se na služenoj web stranici objaviti prošireni kritički članak o NeoRural Futuresu, a do tada uživajte u fotografijma i video zapisima NeoRural Futuresa.

SpeculativeEdu projekt sufinanciran je od strane ERASMUS+ programa Europske unije, a okuplja vodeće europske akademske/istraživačke institucije, mala i srednja poduzeća te nevladinu organizaciju iz područja spekulativne prakse, obrazovanja i istraživanja, a konzorcijem upravlja Sveučilište u Splitu.