Završni postupak primopredaje Izvješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić

Završni postupak primopredaje Izvješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić koji se održao 1. rujna 2020. vodio je preč. dr.sc. Zvonimir Kurečić, delegat riječkoga nadbiskupa i metropolita, a ispred sestara redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova č.s. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica i postulatorica. Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić je pročitao prof.dr. Dragan Primorac. Po završetku postupka, tim forenzičara je identificirane skeletne ostatke predao Družbi sestara Presvetog Srca Isusova koje su se uputile prema Rijeci. Primopredaji posmrtnih ostataka i izvješća o vjerodostojnosti identifikacije nazočili su prof.dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, i prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split. 

Časnu sestru Mariju Krucifiksu Kozulić, utemeljiteljicu Družbe sestara presvetog srca Isusova, od beatifikacije, inicirane još 2003. za posjeta pape Ivana Pavla Drugog Rijeci, dijelio je još samo postupak identifikacije posmrtnih ostataka koju je započeo tim vrhunskih forenzičara na čelu s prof.dr. Draganom Primorcem, bivšim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta i prof.dr. Alanom Bosnarom, predstojnikom Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U stručnom timu za identifikaciju osim prof. dr. sc. Dragan Primorac, i prof. dr. sc. Alan Bosnara, sudjelovali su znanstvenici Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, izv. prof. dr. sc. Ivana Kružić, izv. prof. dr. sc. Željana Bašić, zajedno s dr.sc. Anjom Petaros, dr. sc. Miranom Čoklom. 

Cijeli postupak je pokrenut po dobivanju dekreta nadbiskupa Ivana Devčića, kao odgovora na pismo vrhovne predstojnice Družbe Sestara Presvetog Srca Isusova postulatorica kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, č.m. Dobroslava Mlakić, svetom misom koju je u samostanu sestara u Rijeci predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Od samog početka, č.m. Dobroslava Mlakić, koordinirala je sve aktivnosti između Družbe Sestara Presvetog Srca Isusova i stručnog tima forenzičara koje su prethodile početku ekshumacije. Temeljem dekreta, osnovni zadatak stručnog tima bio je izvršiti ekshumaciju, popisati i opisati što se u grobnici Družbe sestara Presvetog Srca Isusova pronašlo, utvrditi stanje očuvanosti posmrtnih ostataka, identificirati posmrtne ostatke majke Utemeljiteljice te ih prenijeti i smjestiti na za to predviđeno mjesto. 
Ekshumaciji koštanih ostataka iz grobnice na Kozali pristupilo se 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe. Od te brojke posmrtni ostaci 35 osoba nalazili su se u drvenim kovčezima, dok su ostaci ostalih osoba bili pomiješani u sedam vreća. Uz pomoć standardnih metoda forenzičke antropologije na Kliničkom zavodu za patologiju sudsku medicinu i citologiju u Rijeci te nakon toga na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu selektirani su skeletni ostaci te se započelo s pripremama za molekularnu analizu (analiza jezgrine i mitohondrijske DNK).

Tijekom iskapanja, u zajedničkoj grobnici su pronađene 52 osobe. U proces identifikacije 2017. godine uključuje se prof. dr. Mitchell M. Holland sa Sveučilišta Penn State, inače jedan od najpriznatijih svjetskih forenzičara koji se bavi analizom mtDNK. Na Sveučilištu Penn State, analizirana je mitohondrijska DNK (metodom sekvenciranja nove generacije „engl. Next Generation Sequencing-NGS“) te je utvrđeno je da skeletni ostaci pripadaju dvama sestrama. Rezultat dobiven na Sveučilištu Penn State potvrdio je neovisnim istraživanjem (koristeći metodu „engl. blind sampling“) laboratorij Armed Forces Medical Examiner System (AFMES) u istraživanju u kojemu su sudjelovali dr. Charla Marshall, dr. Kimberly Sturk-Andreaggi, dr. Erin M. Gorden, dr. Jennifer Daniels-Higginbotham, dr. Sidney Gaston Sanchez i dr. Timothy P. McMahon. 

Posebno je značajno što su rezultati identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić objavljeni pod naslovom „A Forensic Genomics Approach for the Identification of Sister Marija Crucifiksa Kozulić“u znanstvenom časopisu Genes (IF 3.759) https://www.mdpi.com/2073-4425/11/8/938 .