Predstavljen program nadolazećeg Festivala znanosti

Sveučilište u Splitu je i ove godine je za 17. Festival znanosti pripremilo iznimno bogat program koji je u petak 5. travnja predstavljen na konferenciji za medije u vijećnici Rektorata.

Festival će se održati od 8. do 13. travnja 2019. godine, a ovogodišnja tema su „Boje“. Tijekom pet dana trajanja Festivala na 30-ak lokacija u gradu, posjetitelje očekuje više od 100 različitih aktivnosti, odnosno gotovo 200 događanja u koje je uključeno preko 700 sudionika i volontera.

Uz angažman svih sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili brojni gradski muzeji, instituti, kazališta, vrtići, osnovne i srednje škole kao i udruge nudeći raznovrstan program tijekom Festivala. Sveučilište na taj način izlazi iz svojih okvira i otvara se prema gradu i široj društvenoj zajednici, s ciljem da se znanost približi svim građanima različitih uzrasta – kazala je prorektorica za znanost i inovacije prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić ističući kako se u programu  nalaze brojne interaktivne aktivnosti poput radionica, predavanja, prezentacija pokusa, tribina i izložbi koje su za posjetitelje potpuno besplatne.

Kroz aktivnosti Festivala želimo pokazati da znanost nije predodređena samo za takozvane geekove, već može biti dostupna svima. Najvažnije je kod mladih pobuditi interes da se bave znanošću i zato nakon Festivala na našim fakultetima nastavljamo s brojnim aktivnostima koje su namijenjene upravo njima – poručio je prof.dr.sc. Saša Mladenović, operativni voditelj Organizacijskog odbora Festivala.

Da Festival ispunjava svoju svrhu potvrdila je i dugogodišnja članica Organizacijskog odbora Fadila Zoranić, pedagoginja iz Osnovne škole Spinut, kazavši kako su tijekom godina održavanja ove manifestacije upravo najbrojnija publika djeca.

Svečano otvaranje Festivala održat će se u ponedjeljak 8. travnja, s početkom u 11 sati na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje , a posjetitelje očekuju brojne aktivnosti koje će pripremiti Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Graditeljsko-geodetska tehnička škola, Hrvatski hidrografski institut, ICT županija, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Kemijsko-tehnološki fakultet, Kineziološki fakultet, Medicinski fakultet, Mediteranski institut za istraživanje života, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, Sveučilišni odjel za stručne studije, Sveučilišni odjel za studije mora, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Udruga Code Club PMF Split, Udruga Tvornica znanosti, Udruga Zubolina, Umjetnička akademija te Zajednica tehničke kulture grada Splita.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti i umjetnosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.