Svečano uručivanje ugovora za 11 tvrtki korisnika Programa provjere inovativnog koncepta

Svečano uručivanje ugovora za 11 tvrtki korisnika Programa provjere inovativnog koncepta PoC8 (eng. Proof of Concept) održano je u utorak 26. studenog, u vijećnici Rektorata Sveučilišta u Splitu. Projekte je prijavilo ukupno 16 tvrtki od kojih je 11 odabrano za financiranje, što je do sada najveći broj odobrenih projekata prijavljenih kroz Ured za projekte i transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. Ukupna vrijednost ugovorenih projekata s HAMAG – BICRO-om je nešto vise od 5.7 milijuna kuna, a provode ih isključivo tvrtke, od čega tri novoosnovane. 

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, istaknuo je kako je riječ o izvrsnoj suradnji „inovativne zajednice“ i Sveučilišta u Splitu, a tvrtke su uz inicijalna sredstva za daljnje usavršavanje ideja, dobile i prigodu ostvarivanja suradnje sa Sveučilištem.
- Sveučilište nema samo edukativnu i znanstvenu ulogu, već i transfer tehnologija, povezivanje sa zajednicom u svakom smislu, poticanje poduzetništva, ali i kulture, umjetnosti, mišljenja sam da mi kao Sveučilište na tom planu dajemo sve od  sebe i to činimo dobro. Također, stupanjem splitskog sveučilišta u Savez Europsko Sveučilište mora (SEA-EU) i vi ćete imati priliku raditi i surađivati i sa drugim sveučilištima i postati dio šire europske zajednice – istaknuo je rektor Ljutić, zahvalivši se svima na sudjelovanju.

Prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije iskazala je zadovoljstvo što su tvrtke u ovolikom broju imale povjerenja u naš Ured za transfer tehnologije i preko njega prijavile svoje projekte.
- Ured će vam biti podrška i u daljnjem razvoju projekta, ali i u rezultatima koje dobijete. Ukoliko želite ostvariti suradnju s našim istraživačkim grupama, slobodno nam se obratite, a dio smo i Europske poduzetničke mreže, tako da inovativna rješenja do kojih dođete i vaše proizvode možemo promovirati i dalje u međunarodnom okruženju. U okviru Saveza SEA-EU cilj nam je povezati naše socioekononske faktore, nadam se da ćete sudjelovati u stvaranju zajedničkog inovacijskog sustava u kojem ćemo svi zajedno napredovati – poručila je prorektorica Vranješ Markić. 

Ured za projekte i transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu je jedan od prepoznatih centara u provedbi Programa provjere inovativnog koncepta i ima važnu ulogu u postupku prijave i provedbe projekata. Prepoznati centri, kojih je ukupno 12, ostvaruju inicijalni kontakt s natjecateljima, informiraju ih te zaprimaju prijave. Osim toga pružaju savjetodavnu podršku u procesu prijave, a ukoliko je projekt odobren za financiranje prepoznati centri vrše monitoring i izvještavanje, te komunikaciju s HAMAG-BICRO-om koji dodjeljuje sredstva.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi da su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i da potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.
HAMAG-BICRO provodi PoC program kroz suradnju s organizacijama za potporu poslovanja (Prepoznati centri), čija je uloga pružanje podrške natjecateljima kroz postupak prijavljivanja i implementacije projekta. Ovaj model pokazao je obećavajuće rezultate, obzirom da uvelike doprinosi uspješnijoj suradnji HAMAG-BICRO-a s potencijalnim korisnicima na terenu, pružajući podršku korisnicima.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je zajedno s HAMAG-BICRO-om ove godine osiguralo bespovratnih sredstava u iznosu od 32,6 milijuna kuna, za provedbu 83 projekta ukupne vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna.

U prilogu se nalazi popis tvrtki i sažetak inovacija za koja su dobili sredstva.

 

Vezani dokumenti