Nova vrijedna oprema na Kemijsko-tehnološkom fakultetu

U okviru projekta „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta (KK.01.1.1.02.0018)“, nabavljen je vrlo vrijedan instrument - Empyrean Series 3 koji predstavlja najnoviju treću generaciju XRD uređaja proizvođača Malvern Panalytical.

Naime, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu (KTF) je kao partner u provedbi ovog projekta dobio navedeni uređaj, a riječ je o nabavi kapitalne opreme u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna. Nova serija uređaja je temeljena na redefiniranom konceptu višenamjenskog difraktometra s novim dizajnom MultiCore Optics-a koji omogućava najveću raznolikost mjerenja. Empyrean ima jedinstvenu sposobnost mjerenja svih vrsta uzoraka - od praha do tankih filmova, od nanomaterijala do čvrstih predmeta i to na jednom instrumentu. 

Instalacija i validacija ove opreme dovršena je 29. listopada, a u periodu 12. do 15. studenog  proveden je prvi ciklus napredne edukacije korisnika za korištenja nabavljenog sustava, u kojem su sudjelovali prodekani prof. dr. sc. Dražan Jozić i prof. dr. sc. Matko Erceg te doc. dr. sc. Frane Mihanović i doc. dr. sc. Boris-Marko Kukovec.

Tehnike i metode mjerenja koje se mogu primijeniti na ovom uređaju omogućavaju njegovo korištenje u znanstveno istraživačkom radu u različitim područjima i poljima znanosti te ujedno uređaj predstavlja izvrstan potencijal za pružanje podrške različitim industrijama bilo da je riječ o praćenju kvalitete sirovine, poluproizvoda i gotovih proizvoda u postojećim proizvodnim procesima ili razvoja novih proizvoda. Kemijska, prehrambena i farmaceutska industrija bi mogle imati značajan interes za primjenom ovakve opreme u njihovim poslovnim aktivnostima i to ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego i šire.