Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
16.12.2020.
Bluedih na korak do Europskog digitalnog centra za inovacije

Sveučilište u Splitu sa partnerima uspostavilo je konzorcij Plavo-zelenog digitalnog inovacijskog centra (Bluedih) koji je u ozbiljnoj konkurenciji odabran na javnom pozivu na dostavu projektnih prijedloga za nacionalni predodabir kandidata za Europske digitalne centra za inovacije. Bluedih je jedan od pet odabranih centara koji će konkurirati na poziv Europske Komisije koji se očekuje početkom nove godine. Ovo je značajna vijest za sve dalmatinske tvrtke i javne institucije, s obzirom da će na taj način dobiti one-stop shop za sve potrebe digitalizacije poslovanja.

Europa je prepoznala digitalizaciju kao jedan od ključnih alata za oporavak gospodarstva, ali i njegov rast. Izazovi koje je pred nas postavila trenutna pandemija uvelike su olakšani upravo brzinom reakcije koju omogućuju digitalne tehnologije. Sve pore modernog života od ove godine su više nego ikada prožete digitalnim tehnologijama; od školstva, rada od kuće, poslovanja pa do dostave osnovnih namirnica. Bluedih je odgovor na trenutne i nadolazeće izazove te potrebu za intenzivnijom digitalnom tranzicijom regionalnog gospodarstva.

Bluedih će tvrtkama omogućiti pristup znanju i korištenju digitalnih tehnologija s naglaskom na umjetnu inteligenciju i računalstvo visokih performansi, radionice osposobljavanja i razvoja kompetencija te umrežavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Na taj način će se pomoći tvrtkama bolje razumjeti i eksperimentirati s digitalnim tehnologijama kako bi poboljšali efikasnost, efektivnost i kvalitetu te u konačnici ostvarili značajniju kompetitivnost i rast.

Digitalna Europa program je Europske unije za razdoblje 2021. - 2027. koji je usmjeren na izgradnju strateških digitalnih kapaciteta EU-a i olakšavanje široke primjene digitalnih tehnologija kojim Europa nastoji postati globalni čimbenik u digitalnom području. S planiranim ukupnim proračunom od 8,2 milijarde eura program će oblikovati i podržati digitalnu transformaciju europskog društva i gospodarstvaBluedih konzorcij predvodi Sveučilište u Splitu u suradnji s partnerima: Spinit inkubator, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Splitsko-dalmatinska županija - ICT županija, Veleučilište u Šibeniku, Grad Knin, Javna ustanova Lokalna razvojna agencija "Matica", Platforma 22 d.o.o., Udruga za razvoj suradnje na unaprjeđenju tehnologije u prehrambenom sektoru - Agri Hrvatska te Grad Dubrovnik.

All newsNext

Imate pitanje? Tu smo!