Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Fokus je na zdravom životu!

Proglašenje Biševa parkom tamnog neba te popularizacija znanosti, posebice astrofizike, glavni su ciljevi studentskog projekta „Pod zvijezdama" koji se odvija na Sveučilištu u Splitu.

- Otok Biševo je našom inicijativom i službeno ušao u proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba, koju provodi Međunarodna udruga tamnog neba - IDA (International Dark-Sky Association). Značaj ove klasifikacije je u tome da to područje štiti od svjetlosnog onečišćenja te se na njemu provode astronomska promatranja, astrofizička mjerenja, a postaje privlačno i za astrofotografe - kazala je Vita Tičinović, nositeljica projekta i studentica 3. godine prijediplomskog studija Fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Uz nju na projektu sudjeluje još sedmero kolegica i kolega s Fakulteta: Antea Rokov, Vana Pezelj, Petra Bilela, Dora Jurić, Josip Žunić, Maria Marić i Marko Korda.


Primjer podnaslova

Uz znanstveno-istraživački aspekt, koji podrazumijeva različita mjerenja kvalitete tamnog neba, a kasnije i obradu podataka te objavu rezultata, studenti su mnogo radili i na njegovom znanstveno-popularnom aspektu.
 

Naslov 3

- Organizirali smo brojna predavanja, radionice, astronomska promatranja neba, pa čak i pub kviz u caffe baru „Tinel" te radionicu vizualnog dizajna. Sve aktivnosti su bile iznimno dobro posjećene, primjerice u rujnu 2022. godine na javnom promatranju pomrčine Sunca na PMF-u bilo je ljudi svih uzrasta, a veseli nas što je bilo puno naših kolega studenata - ustvrdila je Vita Tičinović. Biševo
Uz Fizikalno društvo Split, čiji su ovi studenti i članovi, izvrsno surađuju i s Hrvatskim astronomskim društvom i njegovim tajnikom Dorianom Božićevićem, koji je ujedno i predstavnik IDA-e za Hrvatsku, kao i s Udrugom Biševo, a imaju stalnu podršku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.
 

Naslov 4

Projekt je financiran iz natječajnih sredstava iz upisnina studenata u akademskoj godini 2021./2022., a studenti PMF-a imaju volje i želje nastaviti s projektom, prijavit će se i za iduće natječajno razdoblje. Što se tiče osobnih planova Vite Tičinović, ona nastavak svog obrazovanja i nadalje vidi na splitskom PMF-u, diplomskom studiju Fizike, uz poneki odlazak na Erasmus, možda u Španjolsku.

Imate pitanje? Tu smo!