Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
13.2.2024.
Izložba

Ciljevi

  • Cilj 11
  • Cilj 17
Izložba "Split at light" otvara se četvrtak, 15. veljače u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji, R. Boškovića 31, a moći će se razgledati do 7. ožujka 2024. Izložba je nastala u suradnji s ARtHESIS, umjetničkom organizacijom za suvremenu glazbu i likovnu umjetnost.Ova izložba okuplja pet splitskih autora različitih likovnih razmišljanja, umjetničkih orijentacija i likovne estetike: Karin Grenc, Marinko Jelača, Jakša Matošić, Velebit Restović, Jadranka Štrbić Krstičević.

U likovnom smislu ARTHESIS promovira umjetnost koja nije toliko politički angažirana već počiva na vrlo sličnim estetskim principima kao i glazba gdje je naglasak na kompoziciji, boji, duhovnom te slikarima koji tradicionalnim medijima poput slikarstva ili kiparstva komuniciraju svoj unutrašnji svijet kao refleksiju vanjskog te nalaze drugačije načine komunikacije s publikom od angažirane i i kritičke umjetnosti koja prevladava zadnjih desetljeća.

Branka Hlevnjak, prof. povijesti umjetnosti, likovna kritičarka u predgovoru izložbe zapisala je: " Teško da se ovoj skupini autora može dati neki zajednički nazivnik. Povezuje ih jedino Split kao grad u kojem djeluju i čija ih živa umjetnička scena nadahnjuje. Neke od njih povezuje i Sarajevo, kao mjesto školovanja, grad koji također ima jaku likovnu scenu suvremene umjetnosti. Veže ih izrazita individualnost, ili pluralizam, kako se 1980-ih nazvala pojava sve originalnijih i autorski različitih stilova i metoda izražavanja. Višeznačnost se očituje kroz miješanje medija: od klasičnog slikarstva i dizajna do performansi i ambijentalne umjetnosti, od instalacija do svjetlosti i glazbe. U toj povezanosti različitih izraza umjetnost se očigledno približava svom praizvoru kroz umjetnost kao magiju, terapiju, iscjeliteljstvo, kao metoda jačanja kolektivne svijesti kojom se želi odagnati zlo i prizvati dobre vibracije.

Nadnaravni figuralni oblici u apstraktnom prostoru (Velebit Restović, Jadranka Štrbić Krstičević), boje i grafizam u sučeljavanju, osobni doživljaji stvarnosti s dozom humora i ironije (Marinko Jelača), kaotične mrlje koje dočaravaju neobične portrete (Karin Grenc) - sve to na svoj originalan način sudjeluje u doživljaju novomilenijske estetike u kojem se miješa neočekivani kaos i suptilni red, slikarstva, grafike i dizajna, te napokon glazbe, kao dio umjetničke ličnosti (Jakša Matošić).

Iz ovih radova ne izvire dah Mediterana, što bi možda očekivali, već duh široke internacionalne likovne scene."
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!