Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Morske alge kao izvor korisnih spojeva!

Morske alge postaju sve zanimljiviji izvor korisnih spojeva koji se mogu koristiti u proizvodima koji promiču zdravlje, kao dodaci hrani i čak u medicinske svrhe. Priučavan je utjecaj različitih metoda sušenja (liofilizacija, sušenje u pećnici i sušenje na zraku) i metoda ekstrakcije (miješanje pri sobnoj temperaturi, miješanje pri 60°C, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom i ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima) utječu na sadržaj određenih prirodnih spojeva u ekstraktima iz smeđe morske alge vrste Padina pavonica, prikupljene u Jadranskom moru.
Ovi prirodni spojevi su važni jer imaju antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u zaštiti našeg tijela od oštećenja uzrokovanih štetnim molekulama. Istraživanje je pokazalo da su zamrznute alge, ekstrahirane korištenjem etanola i mikrovalova, imale najviše razine ovih korisnih spojeva.
Liofilizacija i ekstrakcija etanolom (i 50% i 70%) dale su ekstrakte s najvišom antioksidativnom aktivnošću. Korištenje mikrovalova za ekstrakciju također je dobar izbor jer je uštedjelo vrijeme, a istodobno očuvalo antioksidativna svojstva algi. Ovo istraživanje pokazuje da morske alge poput vrste Padina pavonica mogu biti vrijedan izvor spojeva koji potiču zdravlje.

Ovdje saznajte više. 

Imate pitanje? Tu smo!