Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
9.4.2024.
Najbolji studenti Kineziološkog fakulteta u Splitu: Ljubav prema sportu diktirala je odabir fakulteta

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
S Kineziološkog fakulteta u Splitu predstavljamo troje uspješnih studenata: studenta prve godine diplomskog studija Kineziologija Darija Vrdoljaka, studenticu treće godine Laru Delić i studenta druge godine diplomskog studija Tomislava Pranjića.

- Priča o mojem upisivanju Kineziologije malo je drugačija nego kod ostalih studenata koji studiraju sa mnom. Naime, nakon završene srednje škole odlučio sam se upisati Arhitektonski fakultet, na kojem se nisam baš proslavio. Međutim, cijeli svoj život sam u sportu, do 19. godine igrao sam vaterpolo, nakon čega sam svoj sportski život nastavio u sportskom penjanju, gdje sam počeo raditi i kao trener. Uz to, imao sam težu ozljedu zgloba kuka koja je završila operacijom, te me je to navelo na razmišljanje o rehabilitaciji i procesu oporavka, odnosno potaknulo je veliki interes za funkcioniranje ljudskog tijela. Tako da je niz događaja, sretnih i nesretnih, doveo do odluke o upisu, koji nisam zažalio te sam jako zadovoljan svime što nudi Kineziološki fakultet - objasnio nam je Dario.

Sportom se već dugo bavi i Tomislav.
- Od djetinjstva sam se bavio nogometom. Neka moja vizija sebe u budućnosti bila je da ću biti nogometaš ili nogometni trener, tako da sam uvijek na neki način bio zainteresiran za to kako biti bolji nogometaš, koje vježbe treba raditi i na koji način. Tako mi se Kineziologija nametnula sama od sebe kao fakultet koji trebam upisati - kazao je Tomislav.

Što nakon fakulteta?

- Moj je posao iz snova biti profesionalna sportašica. Nažalost, u mačevanju, sportu kojim se bavim, to je jako teško postići, stoga bih svoju ljubav prema sportu htjela prenijeti na druge na način da sam kondicijska trenerica ili trenerica mačevanja. Rad u rekreativnoj populaciji također bi me činio sretnom, ali sport je nešto što me više ispunjava - kazala nam je Lara, dok se Dario trenutno više vidi u znanstvenom polju.

- Trenutna situacija, u kojoj jako puno radim i surađujem s profesorima u vidu znanstvenog doprinosa sportu, navodi me na to da upišem poslijediplomski - doktorski studij. Rad u znanosti jako me inspirira i to mi je trenutna želja što se tiče daljnje karijere - kazao je. Važno je spomenuti da su sve troje dobitnici Dekanove i Rektorove nagrade.

- Uz ocjene koje sam postigao tijekom studija, tim su nagradama uvelike pridonijeli i sportski rezultati, kao što je prvo mjesto na državnom sveučilišnom prvenstvu u nogometu te brončana medalja na europskim sveučilišnim igrama, a uz to i aktivno sudjelujem u radu Studentskog zbora fakulteta - dodao je Tomislav, a u projektima i istraživanjima sudjeluju Lara i Dario.

- Dobila sam sveučilišnu stipendiju i stipendiju zaklade GNK-a Dinamo. Nema predaje za talentirane i uspješne studente sportaše. Sudjelujem u raznim volonterskim akcijama u organizaciji fakulteta. Bila sam demonstratorica fiziologije na fakultetu. Imala sam priliku sudjelovati u znanstvenom istraživanju koje je provodio Kineziološki fakultet. Prilikom provedbe istraživanja sudjelovala sam kao ispitanik tijekom testiranja u mačevanju te sam provodila istraživanje na drugim sportašima. Na taj sam način imala priliku vidjeti proces znanstvenog istraživanja - kazala je Lara.

Obvezna praksa

Uz teorijska znanja, studenti prolaze i obveznu praksu.
- Stvarno bih pohvalio naše profesore na fakultetu. Uz teoriju koju nas nauče, pokušaju to prikazati i praktično. Zapravo bih rekao da u kineziologiji tako i treba biti jer se radi s ljudskim tijelom, a na tako nepredvidiv “stroj” maksimalno i efikasno možeš utjecati jedino ako imaš bogato iskustvo. Praksu u stvarnim uvjetima imali smo u osnovnoj i srednjoj školi, gdje smo trebali samostalno održati sate TZK-a. Kao student sam također imao priliku sudjelovati u znanosti te izlagati radove na znanstvenim konferencijama, što sa sobom donosi stvarno vrijedno i kvalitetno iskustvo - objasnio je Tomislav.
- Praksu smo imali primarno na usmjerenju na kojem smo sudjelovali i radili u procesu kineziterapije. Osim toga, na prvoj godini diplomskog studija odrađuje se praksa sata tjelesne i zdravstvene kulture u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi. Praksa TZK-a bazira se na tome da se tijekom nastave održi javno predavanje u osnovnoj i srednjoj školi, a tijekom ispitnih rokova moramo odraditi pet sati u vrtiću i osnovnoj školi u prva četiri razreda, te 10 sati u višim razredima osnovne škole, od petog do osmog, i u srednjoj školi - dodao je Dario.

Kako biti najbolji?

Studente smo upitali i koliko je truda, rada i odricanja potrebno za postizanje izvrsnosti.
- Potrebno je puno rada i odricanja. Budući da se uz fakultet još uvijek aktivno bavim sportom, imam malo vremena za društveni život i hobije. Nastojim svaki slobodni trenutak pametno iskoristiti i posvetiti ga obitelji i prijateljima. Trudim se dobro posložiti prioritete u životu i tako pokušavam održati balans između privatnog života, fakulteta i sporta - mišljenja je Lara.
- Rekao bih da su prve dvije godine preddiplomskog studija fizički najintenzivnije. Njih stvarno treba izdržati i biti redovit na vježbama i predavanjima. Uz to, tu su teorijski predmeti koji su nekako tradicionalno stresni studentima, kao što su Anatomija i Fiziologija 1 i 2. Dakle, treba dosta vremena posvetiti studiranju, ali, kako kažu, ono što voliš nije teško. Uz sve to nađe se vremena i za rad u sportskim klubovima, što nakon završenog preddiplomskog studija stvarno da veliki vjetar u leđa jer tada ono naučeno isprobavaš u stvarnosti i nekako počneš uživati. Što se tiče aktivnosti izvan fakulteta, trenutno radim kao trener u AFCU školi nogometa i višestranog razvoja, te još amaterski igram nogomet - objasnio je Tomislav.

I za kraj, Dario ima citat Richarda Feynmana za sve srednjoškolce koji razmišljaju o studiranju na Kineziološkom fakultetu: “Marljivo uči ono što te najviše zanima na najnediscipliniraniji, najbezobrazniji i najoriginalniji mogući način.”

Piše: Mila Puljiz/Universitas
Foto: Paun Paunović/Cropix
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!