Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
22.3.2024.
Najbolji studenti Pomorskog fakulteta u Splitu Galerija slika
najbolji_studenti foto Nikola Vilić 1.jpg najbolji_studenti foto Nikola Vilić 2.jpg najbolji_studenti foto Nikola Vilić.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
Mirta Čović, Tony Pinčetić i Marko Delić iznimno su uspješni studenti Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Mirta je studentica druge godine diplomskog studija Pomorskog menadžmenta, Tony je na trećoj godini Pomorske nautike, dok je Marko student treće godine prijediplomskog studija Pomorskog menadžmenta.

- Za ovaj posao, koji je iskreno rečeno više poziv negoli zanimanje, nikakvih nedoumica oko izbora fakulteta nije bilo. Nakon srednje Pomorske škole jedini logičan slijed za svakoga tko se želi baviti pomorstvom je Pomorski fakultet - kazao je Tony, koji se nakon završetka fakulteta vidi kao zapovjednik putničkog broda. Svi troje su dobitnici nagrada za svoj rad i zalaganje, Mirta je dobitnica Nagrade za najboljeg studenta za postignut uspjeh tijekom studija u akademskoj godini 2022./2023., Tony je već dvije godine zaredom dobitnik nagrade za najboljeg studenta fakulteta (2022. i 2023.) te je, uz to, prošle akademske godine bio i dobitnik “Rektorove nagrade za izvrsnost”, a Marko je dva puta primio nagradu za najboljeg studenta prijediplomskog studija Pomorski menadžment.

Uz sve postignute rezultate, je li teško uskladiti sve fakultetske obveze s društvenim životom i hobijima/aktivnostima izvan fakulteta?
- Budući da sam oduvijek imao kvalitetne radne navike, nisam imao potrebu posebno se navikavati na zahtjeve učenja. Međutim, društveni život ponekad je zahtjevno uskladiti s ispitima, ali sebi uvijek kažem da je to žrtva koju je potrebno podnijeti za veće dobro. Osim toga, izlasci s prijateljima se uvijek mogu nadoknaditi - mišljenja je Marko, a problema s usklađivanjem nema ni Tony.

- Osobno, rekao bih da sam u mnogočemu u svojevrsnoj prednosti pred drugima. Od činjenice kako sam prethodno završio srednju školu, zvanje za koje nas ovaj fakultet usavršava, pa sve do “cliché” izjave, da posvećivanje vlastitog vremena onome što volimo i što nas nadasve zanima ne može biti jednako odricanju kad je zapravo suprotno tomu. Baviti se onime što volimo zapravo je dobitak, i upravo je ta ljubav ono što nas tjera dalje - otkriva Tony.

Odabir fakulteta

- Moja prva želja je bila upisati Medicinski fakultet u Splitu. Točnije, ta želja je bila tu od vrtića pa sve do 3. razreda srednje, tada sam shvatila da to ipak nije nešto čime bih se željela baviti i što bih željela studirati. Uvijek sam smatrala da čovjek treba osjetiti poziv i veliku želju kako bi se bavio tim poslom, ja sam jednostavno previše razmišljala o tome te sam se nakon toga okrenula svojoj ljubavi - moru. Intenzivno sam razmišljala o tome što bih voljela raditi i što ja to još volim osim medicine i ljudskog tijela. Nije mi dugo trebalo da donesem odluku jer mi je Pomorski fakultet, od svih fakulteta na popisu, uzimao najviše pažnje. Od malih nogu sam voljela puno vremena provoditi u moru, uvijek me fasciniralo zajedno sa svim živim bićima koja ga ispunjavaju. Također, moja obitelj i živi od mora jer otac ima koću od moje pete godine te sam zbog toga još više željela upoznati more i pomorstvo, što mi je ovaj fakultet i omogućio. Zadovoljna sam ovim fakultetom jer studentima daje velik spektar znanja i upoznao me s pomorstvom do sitnih detalja, to smatram vrlo bitnim jer se više od 80 posto svjetske trgovine odvija morskim putem - objasnila je Mirta, a odabirom fakulteta zadovoljan je i Marko.

- Odlučio sam se za Pomorski Fakultet prije svega zbog pomorske tradicije koja krasi naš grad te zbog mogućnosti zapošljavanja u bilo kojem dijelu pomorskog sektora nakon završetka studija, a samim fakultetom sam zadovoljan i zbog toga što se u nastavi koristi najsuvremenija tehnologija, te zbog pristupačnosti profesora koji vam uvijek stoje na raspolaganju - veli Marko.

Praksa u pomorskim organizacijama

Osim teorijskih znanja, Pomorski fakultet nudi svojim studentima i raznovrsnu praksu.
- Imamo praksu koja se odvija u određenim pomorskim organizacijama. Sami biramo želimo li upisati stručnu praksu ili ne. Ja sam odlučila ove godine upisati te sam se prijavila za Hrvatski registar brodova. Više sam nego zadovoljna zaposlenicima u HRB-u i odrađenom praksom. Saznala sam jako puno informacija o njihovom uspješnom radu, organizacijskom ustroju, svjedodžbama i pregledima brodova. Ljudi koji tamo rade su visokoobrazovani, puni znanja te su bili spremni odgovoriti na svako moje pitanje i nedoumicu - istaknula je Mirta, a praksom je zadovoljan i Tony.

- Rad na simulatoru integriran je kroz tri različita kolegija. Od “morskog iskustva” imamo plovidbenu praksu i stručnu praksu koja se sastoji od određenog broja sati na brodici fakulteta i plovidbe trajektom u nacionalnoj te jednom u međunarodnoj plovidbi. Neki kolege vole reći kako im je isto malo, no ja uvijek volim naglasiti kako je preduvjet za bilo kakav praktičan rad prethodno osnovno znanje, koje praksa i rukovanje uređajima zahtijeva te organiziranost takve nastave, a ne samo broj sati - objasnio je Tony.

Poruka srednjoškolcima

Naši studenti su izrazito zadovoljni studiranjem na Pomorskom fakultetu, a imaju i poruke za trenutne srednjoškolce i buduće studente. - Srednjoškolcima koji žele upisati Pomorski fakultet poručila bih da se pripreme na učenje, redovite dolaske na predavanja i odricanje. Posebno bih naglasila širinu znanja koje će dobiti nakon završetka ovog fakulteta jer je pomorstvo zaista jedan širok pojam o kojem malo ili gotovo ništa ne učimo tijekom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ujedno i da nastoje rješavati kolegije preko kolokvija jer se odjednom piše manje gradiva, ali to zahtijeva i konstantan rad tijekom semestra. Poručila bih još i da slušaju predavanja umjesto da tijekom njih koriste mobitele, jer puno zanimljivih i korisnih stvari mogu čuti, koje im ujedno mogu uvelike olakšati polaganje ispita ili kolokvija - istaknula je Mirta, a odlučan u svom odgovoru je bio i Tony.

- Upišite ono što želite, ali prije svega ono što volite. Upisati fakultet kako bi udovoljili svojim roditeljima ili ga upisati zato što je to “isplativo”, sintagma je koja prati nekolicinu studija (nautika, računalstvo…), i odmah ću reći - pogrešno je. Gubiti godine usavršavajući se za nešto što nas ne pokreće i ne ispunjava osuda je samoga sebe na doživotno nezadovoljstvo. Valja birat - mudro i oprezno; i nadajte se najboljem - dodao je za kraj.

Piše: Mila Puljiz/Universitas
Foto: Nikola Vilić/Cropix
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!