Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
10.2.2023.
Osnažena s dodatnim partnerima, SEA-EU alijansa nastavlja drugu fazu suradnje Galerija slika
IMG-20230209-WA0034.jpg Slika-1-Fidel.PNG Slika-2-TWG.jpg Slika-3-Fidel-i-rector.PNG thumbnail_IMG_20230209_102047.jpg thumbnail_IMG_20230210_101242.jpg thumbnail_Slika-4-nasi-studenti.jpg thumbnail_slika-5-sea-eu-studenti.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 12
  • Cilj 14
  • Cilj 15
  • Cilj 16
  • Cilj 17

U tjednu koji je polako iza nas, na Sveučilištu u Cadizu (koordinatoru SEA-EU alijanse), održan je prvi Kick-Off sastank novog SEA-EU 2.0. projekta čija je provedba započela sredinom siječnja ove godine. Sastanak je okupio preko 90 sudionika, partnera na projektu Europskog sveučilišta mora.

Obogaćena s tri nova partnerska sveučilišta (Sveučilište Nord, Sveučilište Algarve i Sveučilište Parthenope), SEA-EU alijansa nastavlja svoje djelovanje i kroz suradnju sa svojom lokalnom zajednicom, odnosno, s gradovima, lukama i županijama koje su partneri alijanse na ovom projektu. Drugim riječima, šire okruženje SEA-EU sada čini sveukupno 9 sveučilišta, 9 luka, 20 gradova u kojima djeluju sveučilišni kampusi, 28 vanjskih dionika, 10 predstavnika udruga, 17 istraživačkih instituta, 34 predstavnika javnih administracija, 15 tvrtki te partnerskih sveučilišta poput World Maritime University i Odesa University.

Prvi dan sastanaka bio je posvećen tehničkim radnim skupinama alijanse, gdje je Sveučilište u Splitu predstavljao svoj SEA-EU ured. Na sastancima su sudjelovali prorektori i voditelji radnih paketa te predstavnici SEA-EU Executive Committee, gdje su splitsko sveučilište predstavljali prorektori prof. dr. sc. Zoran Đogaš i prof. dr. sc. Igor Jerković. Isti dan sastanak su imali i SEA-EU studenti. Ispred Sveučilište u Splitu bili su Roko Glavinović i Vladimir Ercegović

Treći dan sastanaka bio je posvećen najvišem upravljačkom rangu jer su radni sastanak imali rektori i predsjednici SEA-EU sveučilišta. Na Governing Board sastanku sudjelovao je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, uz podršku prorektora, prof. dr. sc. Zorana Đogaša, predstavnika studenata Roka Glavinovića, pročelnice Ureda rektora gđe. Ivane Pletković te gđe. Jelene Hrgevoditeljice Odjela za financijsko poslovanje i računovodstvo. Nakon sastanka, predstavnici devet sveučilišta, rektori i prorektori, sudjelovali su na svečanosti u sklopu koje je potpisana povelja uzajamne suradnje, poštivanja i razvoja. Svaki od predstavnika održao je govor na nacionalnom jeziku te se na taj način simbolično prikazala (ujedinjena) različitost svih partnera koji čine alijansu.

Posljednji dan sastanaka bio je posvećen sastancima SEA-EU luka, SEA-EU gradova te Odbora za kvalitetu i etiku SEA-EU alijanse. Na sastanku Odbora luka SEA-EU alijanse sudjelovala je gđa. Ivana Rajčić ispred Luke Split, a na sastanku SEA-EU gradova gđa. Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada Splita te g. Ivan Andrijašević ispred grada Makarske. Sastanak Odbora za kvalitetu i etiku SEA-EU alijanse vodio je prof. dr. sc. Mile Dželalija u suradnji s prorektorom prof. dr. sc. Igorom Jerković. U odboru sudjeluje i prof. dr. sc. Ana Marušić.

Sveučilište u Splitu u sljedećem četverogodišnjem razdoblju provedbe zajedničke SEA-EU razvojne filozofije, posebno će biti fokusirano na stvaranje Međusveučilišnog studentskog europskog kampusa, koji će njegovati zdrav, sportski i umjetnički pristup životu na kampusu, s naglaskom na digitalnu i zelenu tranziciju sveučilišnih kampusa. Također, kroz projekt, nastaviti će se rad na Opservatoriju za plavi održivi rast, razvoj Društveno-korisnog učenja, razvoj etičkih i kvalitetnih okvira uzajamne suradnje, rad na automatskom priznavanja kvalifikacija te podizanju razine mobilnosti. Fokus će biti i na aktivnostima stvaranja združenih studija, razvoju cjeloživotnog učenja, razvoju istraživačkih potencijala, aktivnostima oko Opservatorija za migracije i ljudska prava, razvoja jedinstvenog legalnog identiteta alijanse, … itd.

Više informacija o SEA-EU alijansi možete pronaći ovdje: https://sea-eu.org/

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!