Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.4.2024.
Projekt „Istraživanje i dokumentiranje (glazbenih) običaja Velikoga tjedna u Svirčima na otoku Hvaru“ Galerija slika
thumbnail_11a39f18-9383-4c7d-95a0-260c0b634f7a.jpg thumbnail_DSC_0650.jpg thumbnail_image (2).jpg thumbnail_image (3).jpg thumbnail_image (4).jpg thumbnail_image (5).jpg thumbnail_image.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17
U sedmodnevnom razdoblju od 23. do 30. ožujka studenti Glazbenog i Likovnog odjela UMAS-a (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu, Odsjek za glazbenu teoriju, Odsjek za film i video) udružili su snage boraveći na Hvaru u okviru projekta „Istraživanje i dokumentiranje (glazbenih) običaja Velikoga tjedna u Svirčima na otoku Hvaru“ (voditeljica projekta: dr. sc. Maja Milošević Carić, viši asist., suradnik: Mirko Jankov, asist.), koji se provodi pri Odsjeku za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu UMAS-a (pročelnica: dr. sc. Ivana Tomić Ferić, red. prof. T), a financiran je iz sredstava Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu (predstavnica SZ i koordinatorica studenata: Ana Mlačić, Glazbena pedagogija, 4. g.). Uranjajući u pasionsku tradiciju središnjega dijela otoka Hvara prepoznatu i od strane UNESCO-a (procesija Za križen) na primjeru mjesta Svirče, studenti su se istodobno upoznavali s procesima (glazbene) etnografije, primjenjujući suvremene metode rada na terenu, kao što su intervjuiranje, sudioničko promatranje te prikupljanje audio, foto i video dokumentacije.

Donosimo kratak pregled njihovih brojnih aktivnosti na terenu:
 
DAN 1 (subota, 23. 3. 2024.)

Sudjelovanje na „Probama od križa“ u domu križonoše, gdje se okupljaju iskusniji mjesni pjevači i drugi zainteresirani mještani, koji uz druženje, u neformalnom kontekstu, uvježbavaju drevni mjesni napjev Gospina plača kao i druge napjeve koji se izvode u okviru Velikoga tjedna i procesije Za križen u Svirčima.
Intervjuiranje Petra Lučića (26), svirčanskog križonoše 2024. godine, i njegove obitelji. 

DAN 2 (nedjelja, 24. 3. 2024.)
Dokumentiranje obreda Cvjetnice u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Svirčima (blagoslov „polmih“ pred crkvom, procesija oko crkve, misa).
Intervjuiranje mještana starije životne dobi (65 - 95 g.) o njihovim sjećanjima na nekadašnje običaje Velikoga tjedna i procesije Za križen u Svirčima (Helena Balić, Anka Plenković, Jakov Plenković). 

DAN 3 (ponedjeljak, 25. 3. 2024.)
Posjet Memorijalnoj zbirci Antuna Dobronića (Knjižnica Jelsa, uz stručno vodstvo ravnateljice Maje Vukić) i Kući Dobrović u Jelsi (Muzej općine Jelsa, uz stručno vodstvo kustosa Duje Dorotke).
Susret s Ivanom Radovani Podrug (Konzervatorski odjel, viša savjetnica) i Marijom Marijan (Turističke zajednice Jelsa, direktorica), uz zajednički obilazak prostora Tvrđave sv. Marije od Milosrđa u Jelsi, gdje se planira budući muzejski multimedijski postav posvećen procesiji Za križen. Osmišljavanje i realizacija spomenutog postava otvara mogućnost sudjelovanja i uključivanja studenata različitih odsjeka UMAS-a, stoga su ovom prilikom zaključeni i preliminarni dogovori o budućoj suradnji.
Posjet Vinogradarskoj zbirci Muzeja općine Jelsa u Pitvama i degustacija hvarskih vina uz vodstvo Dejana Bojanića, muzejskog djelatnika i voditelja kušaonice vina VZ Pitve.    
Snimanje uređenja svirčanske crkve i „Božjeg greba“, središnjeg mjesta koji pohode procesije iz drugih mjesta središnjeg dijela otoka Hvara u krugu Za križen. Intervju s dekoraterkom Pericom Plančić o običajima pripreme i uređenja crkve za Veliki tjedan. 

DAN 4 (utorak, 26. 3. 2024.)
Praćenje procesa snimanja diskografskog izdanja s napjevima Velikoga tjedna iz Svirača u izvedbi pučkih pjevača (u župnoj crkvi Svirče), na čijim će transkripcijama u notni zapis studenti Glazbenog odjela raditi u tijeku ovoga semestra.
Intervjuiranje kazivača relevantnih za rasvjetljavanje povijesnih i suvremenih aspekata procesije Za križen i (glazbenih) običaja Velikog tjedna u Svirčima: župnik don Mili Plenković, zatim vodeći kantadur (pjevač Gospina plača) za 2024. godinu Jaki Milatić, te ostali pučki pjevači, kantaduri i/ili križonoše od ranijih godina Rado Carić, Danijel Plenković, Robert Plenković i Jurica Carić

DAN 5 (srijeda, 27. 3. 2024.)
Posjet Muzeju hvarske baštine u gradu Hvaru (Ljetnikovac Hanibala Lucića) uz stručno vodstvo kustosica Nives Tomasović i Nikolete Bracanović. Pregled opsežne glazbeno-arhivske zbirke Muzeja hvarske baštine, uz dogovore za suradnju s UMAS kroz  uključivanje studenata na projektu očuvanja i (muzejske) prezentacije tamošnje glazbene građe, kao budućeg izdvojenog postava.   
Obilazak lokaliteta grada Hvara vezanih uz ishodišta pučkih/bratimskih pobožnosti pokorničkog karaktera na otoku Hvaru, odnosno pučke (bratimske) poezije i crkvene drame (prikazanja) pod stručnim vodstvom povjesničarke umjetnost i prof. hrvatskoga jezika Zorke Bibić: Kuća Bevilaqua, bratimske crkve (Duha Svetoga, Anuncijata), Hvarsko kazalište.
Dokumentiranje večernjeg obreda Velike srijede („Baraban“)  u Svirčima. 

DAN 6 (četvrtak, 28. 3. 2024.)
Dokumentiranje mise Večere Gospodinove i  popodnevne procesije oko svirčanske crkve i groblja.
Sudjelovanje u cjelonoćnoj procesiji Za križen uz dokumentiranje kompletnog obreda u preostalim mjestima koja uz Svirče u njoj sudjeluju (Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve i Vrisnik). 

DAN 7 (petak, 29. 3. 2024.)
Sudjelovanje u obredima Velikoga petka i teoforičnoj procesiji oko mjesta Svirče.
Intervjuiranje buduće generacije križonoša: razgovor s Lovrom Vrankovićem (11) i njegovom obitelji o zavjetu i prijavi za nošenje križa 2034. godine. 
Aktivnim sudjelovanjem u navedenim događajima i obredima, te kroz posjete relevantnim lokalitetima i institucijama, studenti su prikupili s jedne strane vrijedno istraživačko iskustvo, a s druge strane opsežnu audio, foto i video građu, koju tek predstoji organizirati i sistematizirati te analitički i kontekstualno obraditi, multi- i interdisciplinarno, kako i priliči popraćenim događajima koji odražavaju svu višeslojnost ove drevne otočne tradicije. Studentima želimo svu sreću u daljnjem radu na projektu, veselimo se raznorodnim rezultatima njihova terenskoga rada, te i u budućnosti priželjkujemo i pozdravljamo ovakve projekte, kroz koje će se na sličan način povezivati i usko surađivati studenti različitih sastavnica Umjetničke akademije u Splitu.
 
Studenti uključeni u projekt:

GLAZBENI ODJEL:
Preddiplomski studij:
1. Ivan Banović, 4. g. (GP - Glazbena pedagogija)
2. Mislav Čargo, 3. g. (GT - Glazbena teorija)
3. Marko Jakovljević, 4. g. (GP)
4. Ana Mlačić, 4. g. (GP)
5. Mirna Pavličević, 4. g. (GP)
6. Toma Ujdur, 4. g. (GP)
 
Diplomski studij:
7. Andrea Berki, 1. g. (GT)
8. Anđela Bodrožić, 1. g. (GT)
9. Marko Komić, 1. g. (GK - Glazbena kultura)
10. Mateo Laptoš, 1. g. (GK)
11. Teo Pehal, 1. g. (GT)
12. Kristina Peko, 1. g. (GK)
13. Sandra Poljak, 1. g. (GK)
14. Tanja Puharić, 1. g. (GK)
 
LIKOVNI ODJEL:
Preddiplomski studij:
15. Mihael Bažoka, 2. g. (FiV - Film i video)
16. Mikula Nižetić, 1. g. (FiV)
17. Matea Parat, 3. g. (FiV)
 
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!