Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
12.3.2024.
Svečano dodijeljene stipendije Sveučilišta u Splitu Galerija slika
szst-1.jpg szst-4.jpg szst-5.jpg szst-6.jpg szst-7.jpg szst-10.jpg szst-11.jpg szst-12.jpg szst-13.jpg szst-14.jpg szst-15.jpg szst-16.jpg szst-17.jpg szst-18.jpg szst-19.jpg szst-20.jpg szst-21.jpg szst-22.jpg szst-23.jpg szst-24.jpg szst-25.jpg szst-27.jpg szst-28.jpg szst-29.jpg szst-30.jpg szst-31.jpg szst-32.jpg szst-33.jpg szst-34.jpg szst-35.jpg szst-36.jpg szst-38.jpg szst-39.jpg szst-40.jpg szst-41.jpg szst-42.jpg szst-43.jpg szst-44.jpg szst-45.jpg szst-46.jpg szst-47.jpg szst-48.jpg szst-49.jpg szst-50.jpg szst-51.jpg szst-52.jpg szst-53.jpg szst-54.jpg szst-55.jpg szst-56.jpg
Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija Sveučilišta u Splitu održano je u utorak 12. ožujka u velikom amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Svečanosti je nazočila Uprava Sveučilišta u Splitu, čelnici sastavnica te nagrađeni studenti. Naime, stipendijama Sveučilišta u Splitu potiče se i nagrađuje izvrsnost najboljih studenata na svim sastavnicama našeg Sveučilišta. 

Dodijeljeno je135 stipendija, a ove akademske godine stipendisti će primati 150 eura tijekom svih 12 mjeseci, što je povećanje više od 40 posto u odnosu na prethodne godine. Ukupni godišnji iznos stipendije po studentu je 1.800 eura.

Studentima je prigodnu riječ uputio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

- Lijepo je biti ovdje među najboljima, među vama koji predstavljate snagu našeg Sveučilišta. Per aspera ad astra - kroz trnje do zvijezda, moto je koji nas motivira da se izborimo za ono što zaslužujete, da vam pružimo obrazovanje na pravi mogući način - kazao je rektor Ljutić naglasivši kako je njegov osobni moto „Studenti, studenti, studenti“ jer je upravo njihova prisutnost i angažman ono što čini Split studentskim gradom.

- Želimo da Split postane pravi grad studenata, otvoren i prilagođen vašim potrebama. Bez vas Sveučilište ne bi postojalo. Profesori ne bi imali kome prenijeti znanje, a vi ne biste imali priliku učiti. To nije samo prijenos znanja, već i izvrsnosti i stila života. Budite idealisti, i ostanite takvi, jer upravo idealizam pokreće promjene. Ovdje u Splitu možete krenuti, bit će nekad i teško, ali s vjerom u sebe i podrškom Sveučilišta imate najbolju moguću perspektivu. Spremni smo podržati vas u vašem putovanju prema zvijezdama. Budimo zajedno tvorci budućnosti! - poručio je studentima rektor Ljutić.

Nagrađenima su čestitali i prorektor prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Jerko Šarić.

- Svako sveučilište koje drži do sebe prepoznaje svoje najbolje studente i skrbi o njima, tako i naše Sveučilište, koje u ovoj godini slavi 50. obljetnicu svog postojanja. U gradu u kojem svaki kamen priča 1001 priču, u kojem kulturne i sportske institucije baštine povijest i dulju od sto godina, 50 godina jednog sveučilišta ne izgleda nešto impresivno. Međutim, značaj ovog Sveučilišta za cijelu Dalmaciju uvelike nadmašuje taj broj godina. Ovo Sveučilište je intelektualno, znanstveno, nastavno, usudio bih se reći, i duhovno i umjetničko središte cijele Dalmacije. A srce ovog Sveučilišta ste upravo vi. Zato s ponosom mogu reći da naše Sveučilište apsolutno sve radi kako bi vam prvenstveno dalo obrazovanje u skladu sa svim modernim znanstvenim spoznajama i potrebama tržišta rada, ali isto tako čini sve da studentski standard podigne na još višu razinu i da vam dodatno uljepša ove najbolje dane u vašim studentskim životima. Sveučilište, zajedno sa Studentskim zborom i Studentskim centrom, se može pohvaliti nizom aktivnosti koje radimo za dobrobit studenata - rekao je prorektor Koceić-Bilan istaknuvši kako nije sve u materijalnom. Pitanje je međusobnog povjerenja.

- Vi ste s jedne strane svoje obrazovanje za vaše buduće profesije nama povjerili odabirom Sveučilišta u Splitu kao vašeg alma mater, a s druge strane mi to povjerenje moramo opravdati, ne samo adekvatnim obrazovanjem, nego i prepoznavanjem i stimuliranjem najizvrsnijih studenata, a to ste upravo vi. Bili vi toga svjesni ili ne, vi ste ne samo sveučilišna krema, nego i buduća društvena elita. Među vama se kriju budući župani, gradonačelnici, dekani, predsjednici uprava velikih firmi, itd. Vaše poslanje je da aktivno mijenjate svijet oko sebe, da mijenjate naše hrvatsko društvo nabolje -  rekao je prorektor Koceić-Bilan pozvavši studente da sanjaju velike snove i da uvijek budu svjesni svojih korijena, da im stablo života bude duboko ukorijenjeno u našoj zemlji, toj obećanoj zemlji koju su pozvani izgrađivati, koja je gladna mladih i neopterećenih, obrazovanih ljudi.

Predsjednik studentskog zbora Jerko Šarić je istaknuo kako inicijativa povećanja iznosa stipendija ima za cilj podržati izvrsnost među studentima.

- Naše Sveučilište kontinuirano radi na poboljšanju standarda studentskog života, a plan je tako nastaviti i u narednim godinama. Zadovoljstvo nam je što rektor ima razumijevanja za prijedloge i ideje Studentskog zbora te što smo zajedno postigli ovo povećanje stipendija, pokazujući na taj način predanost podršci našim studentima. Također, studenti Sveučilišta u Splitu su jedini u Hrvatskoj koji dobivaju 100 eura subvencija za privatni smještaj - istaknuo je Jerko Šarić kazavši studentima da je Studenstki zbor uvijek otvoren za njihove prijedloge jer  je to jedini način da zajedničkim snagama pokrenu i naprave stvarne promjene.

Svečanost su uveličali Nikolina Dujić i Blaž Ševo, članovi Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Splitu "Silvije Bombardelli", a mederirale su studentice sveučilišnog prijediplomskog studija Komunikacija i mediji Rita Aničić i Anđela Čokolić.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!