Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
12.3.2024.
Svečano otvorena izložba radova županijskog natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola LIK 2024 Galerija slika
IMG_5282.JPG IMG_5287.JPG IMG_5294.JPG IMG_5300.JPG IMG_5302.JPG IMG_5331.JPG IMG_5334.JPG IMG_5335.JPG IMG_5336.JPG IMG_5339.JPG IMG_5352.JPG IMG_5364.JPG IMG_5380.JPG IMG_5382.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 17
Otvaranje izložbe LIK 2024, na kojoj su se predstavili radovi pristigli na županijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna, održalo se u ponedjeljak, 11. ožujka, u Sveučilišnoj galeriji, a ove godine domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Kamen-Šine.

Katarina Kokan iz OŠ Kamen-Šine, predsjednica županijskog povjerenstva, kazala je kako se ukupno prijavilo 28 osnovnih i srednjih škola, a pristiglo je stotinjak radova. Peteročlano povjerenstvo, koje su uz Kokan činili još i Ana Pletkosić, Vesna Škilić, Nensi Jonjić, Katarina Bonačić, odabralo je tri najbolja rada iz svake kategorije, koji će se natjecati na državnoj razini. Njima su na otvaranju uručena i prigodna priznanja.
Tako je među osnovnoškolcima za najbolji rad proglašen onaj učenice Rine Knezović iz OŠ Josip Pupačić iz Omiša (mentorica, Aleksandra Radunić), drugoplasirana je bila Nina Peričić iz OŠ Kamen-Šine (mentor Ante Blažević), a treće mjesto pripalo je Dini Leskur iz OŠ Skalice (mentorica Ana Kaštelan).

Među srednjoškolcima prvo mjesto je osvojila Ana Stipanović iz Franjevačke klasične gimnazije Sinj (mentorica Ana Malovan), dok su drugoplasirani i trećeplasirani bili učenici iz Nadbiskupske klasične gimnazije Split Rafael Batinić i Pavla Rapić (mentorica Antonija Bernardica Delonga).

- Za županijsku izložbu, koju u Sveučilišnoj galeriji otvaramo večeras, izabrano je 23 rada, zbilja su svi jako kreativni, veseli, baš kakvi i trebaju biti - izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim učeničkim uradcima Katarina Kokan.

Profesorica likovne kulture Vesna Šiklić, članica Povjerenstva, ustvrdila je kako je ovogodišnja tema bila „Suvremena školska uniforma, u okviru koje su učenici u tehnici akvarela, primjenjujući svijetlo-tamni kontrast, ritam boja i oblika, dizajnirali i slikali suvremenu školsku uniformu. Potom su  služeći se digitalnim alatima, odnosno digitalnom kamerom i aplikacijom Pixelcut, svoj rad aplicirali u interijer ili eksterijer škole.
- Učenici su vrlo raznoliko osmislili školske uniforme, od toga da su u njih unijeli elemente svog zavičaja do zaista futurističkih kreacija. Uz dobra likovna rješenja koja smo imali prilike vidjeti, iznimno mi je drago i da se učenici dobro služe novim tehnologijama - zaključila je Vesna Šiklić.

Prvonagrađena učenica Rina Knezović, iz. 6. razreda je kazala kako joj je bilo zabavno sudjelovati na natječaju, jer likovna kultura joj je jedan od dražih predmeta.
- Na uniformu sam aplicirala ornamente, ali i znamenitosti grada Omiša; ponavljala sam kockice i grb Omiša na vrhu te crkvicu svetog Petra apostola na torbici - o svom radu je kazala Nina, koja ne bi imala ništa protiv ni da se školske uniforme vrate u naše obrazovne ustanove jer misli da bi se time izjednačili odnosi u školi.

Uvodno je su sve okupljane pozdravili i ravnatelj škole OŠ Kamen-Šine Bože Ujević i voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić.U glazbenom programu sudjelovao je zbor OŠ Kamen-Šine.
Natjecanje organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja/Agencija za odgoj i obrazovanje. Izložba se može pogledati u radnom vremenu Galerije do 16. ožujka.
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!