Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
5.2.2024.
Udruga DUMP sa FESB-a oduševila novim projektom: Splićani osmislili aplikaciju koja promiče digitalnu sigurnost među najmlađima Galerija slika
thumbnail_SafetyNet__foto_Ante_Roca_i_Paula_Bonic.jpg SafetyNet__foto_Ante_Roca_i_Paula_Bonic__na_slici_Duje_Saric_i_Bartol_Deak.jpg

Ciljevi

  • Cilj 9
  • Cilj 16
  • Cilj 17
DUMP Udruga mladih programera, sa sjedištem na FESB-u, ističe se svojim volonterskim radom i projektima usmjerenima na educiranje mladih i okupljanje IT zajednice. Projekt koji se posebno istaknuo po svom doprinosu za širu zajednicu je SafetyNet, odnosno Bitka za sigurnost, aplikacija kojoj je cilj promicanje digitalne sigurnosti među najmlađima. SafetyNet je proizišao iz suradnje između DUMP Udruge mladih programera, Policijske uprave splitsko-dalmatinske te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Ideja je stara desetak godina i nastala je kada se Policijska uprava javila dumpovcima u vezi promoviranja internetske sigurnosti. Projekt je usmjeren na edukaciju djece iz Splitsko-dalmatinske o rizicima na internetu te promicanje sigurnog ponašanja online.

Policija često održava preventivno-edukacijske akcije po školama i upozorava učenike na opasnosti koje vrebaju, a ova aplikacija daje dodatnu, interaktivnu dimenziju. Tu je i kviz znanja, gdje se najbolje igrače redovito nagradi na Danima internetske sigurnosti, čime se objedinjuje komponenta učenja i natjecanja. Aplikacija nije samo namijenjena djeci i mladima, već sadrži i poseban kutak za roditelje, pružajući informacije o preventivnim projektima policije, štetnim pojavama i načinima zaštite djece na internetu i u stvarnom životu.

Nagrada za projekt

Ovaj hvalevrijedan projekt nije ostao nezapažen ni na nacionalnoj razini. Žiri za dodjelu Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2023. prepoznao je doprinos DUMP-a te nagradio njih i sve sudionike koji su pridonijeli ostvarenju SafetyNeta. Projekt je postao primjer uspješne suradnje između civilnog društva, obrazovnih institucija i policijskih tijela. SafetyNet nije samo edukativna aplikacija, već i interaktivni alat koji doprinosi širem razumijevanju digitalne sigurnosti. Projekt uključuje kviz znanja koji nagrađuje najbolje igrače na Danima internetske sigurnosti, stvarajući tako inovativnu kombinaciju učenja i natjecanja.

Bartol Deak, potpredsjednik Udruge mladih programera, istaknuo je važnost projekta, koji je već dugi niz godina ostvarivan u suradnji s Policijskom upravom i FESB-om: "Nadamo se da će ovaj uspješan projekt poslužiti kao primjer drugima te potaknuti daljnje napore u promicanju sigurnosti na internetu."

DUMP najavljuje i nadolazeće izdanje dobro poznate DUMP Days konferencije, najveće IT konferencije u ovom dijelu zemlje. Ove godine održava se 23. i 24. svibnja na FESB-u i okupit će brojne IT stručnjake, sponzore i tvrtke kako bi međusobno dijelili znanje i iskustva. Osim toga, DUMP najavljuje i novi besplatni ciklus edukativnih predavanja na FESB-u u ožujku, usmjerenih na područje marketinga. Cilj je omogućiti svim građanima besplatnu edukaciju kako bi se stekle vještine digitalnog oglašavanja. Time će DUMP nastaviti poticati tehnološki razvoj i edukaciju zajednice.

Više o radu Udruge na njihovoj web stranici: dump.hr i na Instagramu: @dumpovci.


Piše Mirna Pendić/Universitas
Foto: Ante Roca i Paula Bonić/DUMP
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!