Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
7.12.2023.
Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva EK : ’Studenti, iskoristite  sve prilike koje nudi  EU, isplatit će se!’ Galerija slika
AČVidović, foto Cropix.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 8
Studenti prve godine preddiplomskog studija Komunikacija i mediji imali su čast slušati gostujuće predavanje Andree Čović Vidović na temu kako komunicirati EU u Hrvatskoj i o prioritetima Europske komisije za razdoblje 2019. - 2024. godine. Čović Vidović voditeljica je Predstavništva Europske komisije (v.d.) u Hrvatskoj, istovremeno i voditeljica medija za Europsku komisiju u Hrvatskoj.

- Radim na europskim temama već dugo godina. Prethodno sam vodila odnose s javnošću za Europski parlament u Hrvatskoj, a počela sam kao hrvatska diplomatkinja. Radila sam i u pregovorima s Europskom unijom tako da je većina moje profesionalne karijere vezana upravo za EU - rekla nam je u svom predstavljanju Andrea Čović Vidović.

Predstavništvo u Hrvatskoj putem različitih kanala i sredstava komunicira s građanima prioritete Europske komisije, s ciljem angažiranja i informiranja javnosti. Voditeljica Čović Vidović je studentima u okviru predavanja približila uobičajene metode kojima se Komisija koristi kako bi povećala razinu informiranosti svojih građanki i građana, poput govora o stanju Unije koji ističe prioritete Komisije i viziju budućnosti EU-a. Upoznali su se i s procesima suradnje Predstavništva s medijskim kućama, koja uključuje objavu priopćenja za tisak i ažurirane vijesti, što se često distribuira i putem službenih komunikacijskih kanala Predstavništva, uključujući društvene medije i internetske platforme. U kratkim crtama, glavna problematika vezana je uz to kako europske zakone i europske prioritete, koji su nekad malo apstraktni, ali koji se stvarno odražavaju na naš svakodnevni život, komunicirati građankama i građanima, konkretno studenticama i studentima, na razumljiv način, tako da zapravo shvate koje su stvarne, realne, objektivne dobrobiti članstva u Europskoj uniji za Hrvatsku.

Kako do posla


Studenti su za voditeljicu Čović Vidović imali brojna pitanja. Najveći fokus ipak je bio na mogućnostima rada i zaposlenja, kako studentskog, tako i trajnog u tijelima Europske unije.

- Europska unija vam nudi plaćena petomjesečna stažiranja za vrijeme studiranja. Ako ste zainteresirani za privremeni rad u Europskoj komisiji, u tražilice upišite Blue Book traineeship program, a za stažiranje u Europskom parlamentu proguglajte pojam Schuman Traineeships. Potičem vas sve da istražite programe jer vam nude stvarno korisno radno iskustvo. Ako pak ciljate na trajno zaposlenje, proučite stranicu EU Careers na kojoj su vam detaljno objašnjene sve opcije - istaknula je Čović Vidović.

U daljnjem razgovoru s predstavnicom saznali smo što ju je potaklo da baš sa studentima razgovara o ovoj temi.

- Jako je važno komunicirati sa studentima, pogotovo jer se u ovom slučaju radi o studentima komunikacija koji su poprilično vezani za naše područje rada. Dobra su testna skupina i za mene i za Europsku komisiju, da vidim i poslušam kako vi razmišljate o nekim temama. U okviru interaktivnog dijela predavanja studentice i studenti su izložili svoje komunikacijske strategije vezane za prilično kompleksnu temu, proširenje Europske unije na zapadni Balkan, tako da bih ja rekla da je ovo u jednu ruku bila “situacija od uzajamnog interesa”.

Nadam se da su studenti “dobili” nešto iz mog izlaganja, jer sam ja dobila mnogo povratnih informacija, što je Predstavništvu Komisije jako bitno. Feedback s terena je ključan kako bismo znali razmišljamo li u dobrom smjeru, shvaćamo li publiku, između ostalog i studentsku publiku, tako da sam ja danas dosta naučila - poručila je voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Savjetovala je studentima da obrate pozornost na mogućnosti koje im nudi EU:

- Svakako iskoristite Erasmus+ i program Europske snage solidarnosti, koji vam nude priliku plaćenog volontiranja po cijelom svijetu. Isto tako, poručila bih da je jako važno izlaziti na izbore. Kad pričamo o Europskoj uniji, onda su to europski izbori. Sljedeći se održavaju 9. lipnja 2024. godine. Pozivam sve punoljetne osobe da iskoristite svoje pravo i obvezu i zapravo sudjeluju u sukreiranju europske političke budućnosti.

Tajne uspjeha


Pitali smo gospođu Andreu Čović Vidović koje su “tajne” njezina uspjeha i što savjetuje našim studentima i čitateljima kako bi se “probiti” do vrha.

- Tajna je, po mome mišljenju, slušati samoga sebe. Ključno je barem pokušati shvatiti što te doista veseli, koji je tvoj pravi smjer i onda sve investirati u to. Nemojte se štedjeti. Nemojte štedjeti

energiju kada radite neki posao, koji god posao to bio. Probajte u njemu uživati maksimalno, a kada investirate svoj maksimum isplati vam se dugoročno.

Zbog toga, ponavljam, nemojte se štedjeti i štedjeti energiju sad kad ste mladi i u naponu snaga. Pokušajte sami sebe dovesti do nekih mjesta koja priželjkujete. Važno je shvatiti da nemamo svi isti put, nemamo svi iste želje i nemojte pokušavati raditi nešto što su drugi radili, već probajte naći svoj način, svoje kanale, svoje poslodavce i u konačnici svoju viziju vlastite budućnosti, koju morate oblikovati vi, a ne netko drugi - otkrila je.

Ohrabrila je i one koji se još traže:

- U redu je promijeniti karijeru, u redu je predomisliti se oko nečega. Živimo u jednom vrlo fleksibilnom svijetu. Ne znamo koji će nam poslovi biti na raspolaganju za 10 godina, zbog toga osluškujte trendove, ali osluškujte i sami sebe.

Europska unija studentima nudi mnogo više nego što smo i sami svjesni. Stoga istražite opcije, informirajte se o mogućnostima i iskoristite sve prilike dok još možete jer će vam ta iskustva otvoriti mnoga vrata u budućnosti.

PIŠE: MARIJETA BABIK/Universitas
FOTO: Cropix
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!