Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
20.3.2024.
Književni susret s uglednim portugalskim književnikom Valterom Hugom Mãe

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17
Književni susret s uglednim portugalskim književnikom Valterom Hugom Mãe bit će održan 22. ožujka 2024. godine, s početkom u 11:00 sati u suterenu Filozofskog fakulteta (Poljička cesta 35).

Događaj se organizira u suradnji Doktorskog studija Humanističke znanosti Filozofskog fakulteta u Splitu i Gradskog kazališta mladih, uoči premijere predstave Apokalipsa radnika, koja će se održati u Gradskom kazalištu mladih.


Panelisti književnog susreta su:
  • Paula Leal da Silva, Nj. E. veleposlanica Portugala u Zagrebu
  •  
  • Ivo Perkušić, ravnatelj Gradskog kazališta mladih
  •  
  • Dino Mustafić, redatelj
  •  
  • doc. dr. sc. Nina Lanović, predstojnica za portugalski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ulomak iz romana Apokalipsa radnika čitaju glumice Mia Vladović i Ana Gruica Uglešić.

Moderatorica događaja je izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, voditeljica Doktorskog studija Filozofskog fakulteta u Splitu.


Valter Hugo Mãe dobio je 2007. nagradu “José Saramago” koju mu je uručio sâm Saramago, nazvavši njegovo pisanje pravim “književnim tsunamijem”.

Više o piscu možete pročitati ovdje.


Više informacija o društvenoj ulozi Filozofskog fakulteta u Splitu

Filozofski fakultet u Splitu aktivni je član lokalne zajednice u kojoj djeluje. Svake godine organizira niz događanja koja se otvara svojoj sredini, nastojeći podignuti razinu kulture i obrazovanja u zajednici. Ključna dva mjeseca posvećena lokalnoj zajednici su prosinac i svibanj, kada Filozofski fakultet kroz događaje Advent na Filozofskom i Friendship in May organizira sveukupno više od 50 događaja za javnost. Uz navedeno, tijekom cijele godine se na Filozofskom odvijaju i gostovanja, književni susreti, kvizovi, promocije knjiga i slično.

Više o popularizaciji znanosti možete pročitati ovdje.


Više informacija o predstavi Apokalipsa radnika

Apokalipsa radnika treći je dio tetralogije koja kroz životne priče četiri lika prikazuje cjelokupno vrijeme jednog ljudskog života, a zaključuje ju već preveden roman Stroj za pravljenje Španjolaca.

Svake noći četrdesetogodišnja Maria da Graça sreće sv. Petra na vratima raja. Svakoga dana ona riba podove u stanu gospodina Ferreire i trpi njegove ispade požude i njegove pokušaje da joj “oplemeni duh”. Kad se vrati kući, ako zatekne muža Augusta juhu mu začini s malo varikine, taman dovoljno da mu zagorča život prije plovidbe, a da ga ne ubije. Kućni budžet podebljava kao profesionalna narikača odlazeći na bdjenja s prijateljicom Quitériom. Rijeka muškaraca koja je tekla kroz Quitériin stančić naposljetku je naplavila zlatni oblutak, mladog ukrajinskog imigranta Andrija, s kojim je seks životinjski strastven, a razgovor nemoguć.

Priča je to koja bi se u rukama manje nadarena pripovjedača izvrnula u grotesku, ali Valter Hugo Mãe, nižući epizode prožete dahom mračnog humora, sigurnom rukom vodi dvije junakinje i njihove neočekivane izabranike do točke u kojoj se otvaraju srca: onih koji su poput izbjeglica napustili sve i kojima je svijet ponudio malo pa ništa, da bi na kraju dotaknuli ljubav.

Raspored izvedbi.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!