Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.5.2024.
Na Ekonomskom fakultetu započeo ST-CongreSS (Students' CongreSS of Science and Sport in Split) Galerija slika
IMG_7920.JPG IMG_7928.JPG IMG_7935.JPG IMG_7944.JPG IMG_7950.JPG IMG_7972.JPG IMG_7987.JPG IMG_7993.JPG IMG_7995.JPG IMG_7999.JPG IMG_8000.JPG IMG_8004.JPG
Na Ekonomskom fakultetu započela je ST-CongreSS (Students' CongreSS of Science and Sport in Split), trodnevna konferenciju koja se održava u Splitu od 8. do 10. svibnja 2024.

Prvog dana održana je Rektorska konferencija na temu plave ekonomije (Blue Economy). Svečanom otvorenju nazočili su rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom Zoran Đogaš, prorektor za strateško planiranje i upravljanje prof. dr. sc. Boris Maleš,  prorektor znanost i kvalitetu Igor Jerković,  dekan Ekonomskog fakulteta Vinko Muštra, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, prorektor Sveučilišta u Puli Valter Boljunčić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, prorektor Sveučilišta Sjever Petar Mišević, prorektor Sveučilišta u Rijeci Saša Zelenika, prorektor Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ Luka Mihanović, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta Banja Luka Kristina Pantelić Babić, izaslanici rektora partnerskih sveučilišta mreže UniAdrion, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, prodekani i studenti. Gosti konferencije bili su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te predsjednik Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Split.
Mi smo dio maritimnih sveučilišta od Norveške, preko Francuske, Španjolske, Poljske sve do nas, Malte, Napulja i upravo je more i uopće povezanost ekonomije i bivstvovanja na moru ono što je važno za opstojnost i održivost. U tom smislu i radimo ovu našu konferenciju, pozvali smo vrlo ugledne znanstvenike tog područja da pokažu što je danas recentno, o čemu se raspravlja kod nas i u svijetu. Nastojimo pratiti trendove, naše Sveučilište u svakom pogledu ide velikim koracima naprijed - kazao je rektor Ljutić istaknuvši kako je konferencija organizirana upravo na Ekonomskom fakultetu jer je to jedan od pet posto najboljih ekonomskih fakulteta u svijetu.

ST-CongreSS je događanje koje traje 3 dana i osim Rektorske konferencije održat će se i konferencija posvećena zdravom načinu života (Lifestyle and sports 9. svibnja na Medicinskom fakultetu) te sportsko humanitarni dio u suradnji s partnerskim sveučilištima asocijacije SEA-EU i UNIADRION, čiji je Sveučilište u Splitu član.
 
Na kongresu očekuje oko 400 sudionika, što znači da će imati jako dobar odjek. Razdvojili smo ga u dva dijela, naoko nepovezana, ali su zapravo bitno povezana. To je Blue Economy, novi koncept održive ekonomije, a drugi u kojem sudjeluje veliki broj studenata je o zdravom stilu života na Medicinskom fakultetu, u suradnji s Kineziološkim fakultetom. Imat ćemo stotinjak studenata koji dolaze iz naših partnerskih sveučilišta SEA-EU alijanse i preko 200 naših studenata. Imamo tri pozvana predavača, tako da će biti riječ o tri teme: o mogućnostima studenata da se bave znanošću već kao studenti, zatim promocija zdravog životnog stila te treći dio povezan sa sportskim znanostima. Također će studenti alijanse prezentirati svoje mogućnosti s ciljem poticanja suradnje, zatim će biti riječi o problemima spavanja te naposljetku će prijavljeni studenti imati svoja izlaganja - pojasnio je prorektor Đogaš.
 
ST-CongreSS je organiziran povodom presjedanja rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića Rektorskim zborom, asocijacijom UNIADRION (Udruženja sveučilišta i istraživačkih centara jadransko-jonske regije) te alijansom SEA-EU (devet partnerskih sveučilišta koje uključuje Sveučilište u Cadizu, Sveučilište zapadne Bretanje u Brestu, Sveučilište u Kielu, Sveučilište u Gdanjsku, Sveučilište na Malti, Sveučilište Parthenope iz Napulja, Sveučilište Algarve i Sveučilište Nord, ima za cilj razviti dugoročnu strategiju obrazovanja i osposobljavanja u području istraživanja i inovacija).
 
Konferenciju je organiziralo Sveučilište u Splitu, Odjel za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju te SEA EU ured Sveučilišta u Splitu na čelu s prorektorom prof.dr.sc. Zoranom Đogašom, uz podršku sastavnica , naročito Medicinskog, Ekonomskog i Kineziološkog fakulteta te UNIsport Split. Organizaciju Rektorske konferencije sufinanciralo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!