Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
24.1.2024.
Na Sveučilištu u Splitu održano predavanje o kibernetičkoj sigurnosti Galerija slika
IMG_3855.JPG IMG_3864.JPG IMG_3873.JPG IMG_3875.JPG IMG_3888.JPG IMG_3889.JPG IMG_3896.JPG IMG_3899.JPG IMG_3903.JPG IMG_3912.JPG

Ciljevi

  • Cilj 9
  • Cilj 17
U sklopu provedbe preventivnog projekta „SafetyNet - Bitka za sigurnost“ Policijske uprave Splitsko-dalmatinske u srijedu 24. siječnja u vijećnici Rektorata održano je predavanje o kibernetičkoj sigurnosti u nazočnosti Uprave Sveučilišta u Splitu, predvođene rektorom prof. dr. sc. Draganom Ljutićem, i čelnika sastavnica.

Naime, nakon odličnih reakcija studenta forenzike koji su sudjelovali u informiranju krajem prošle godine, nastavljena je suradnja Policijske uprave SDŽ i Sveučilišta u Splitu pa su predavanja ovom prigodom održali načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost i Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije, kao i izv. prof. dr.sc. Marijana Bartulović, zamjenica pročelnika Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti.

Kibernetička sigurnost i računalne prijevare, modusi i način zaštite svakako je tema koja ne poznaje granice jer iz dosadašnjih iskustava jasno je kako nema razlike među prevarenim osobama kada se govori o životnoj dobi ili stupnju obrazovanja. Sve više vremena provodimo na Internetu, služimo se njime za obavljanje svakodnevnih poslova kao što su kupnja, plaćanje računa…

Prof. dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je kako je rado prihvatio prijedlog načelnika Slobodana Marendića  i njegovog tima da na Sveučilištu održe prezentaciju o računalnoj sigurnosti.  
- U današnjem svijetu digitalizacije ne znam tko je siguran. S jedne strane digitalizacija nam nudi odlične mogućnosti, ali s druge strane moramo biti svjesni koliko se izlažemo koristeći različitu tehnologiju - uvodno je istaknuo rektor posebno istaknuvši važnost upoznavanja s opasnostima i rizicima.

Načelnik Policijske uprave Slobodan Marendić, između ostalog, naglasio je kako je želja policije da svaki građanin Splitsko-dalmatinske županije ima točnu i kvalitetnu informaciju o tome na koji način zaštititi sebe i svoj novac. 

Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost svakodnevno se u svom radu susreće s osobama koje su na različite prevarene. Oštećeni su ponekad dovedeni u bezizlaznu situaciju, uložili su sav svoj novac ušteđevinu.  

Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije u svom izlaganju govorio je o preventivnom projektu „SafetyNet-Bitka za sigurnost“. Posebno se osvrnuo na aplikaciju, nastalu uz pomoć znanja mladih ljudi iz Udruge DUMP sa splitskog FESB-a, koja uz kviz znanja za djecu i mlade sadrži veliki broj savjeta i kutak za roditelje.   

Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta. Policijska uprava splitsko-dalmatinska preventivni projekt provodi zajedno s partnerima Odborom za sigurnost splitsko-dalmatinske županije, Mrežom Vijeća za prevenciju, te IT tvrtkom Span d.d. iz Zagreba. 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!