Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
21.3.2024.
Sedam desetljeća splitske kineziologije! Galerija slika
70_godina_kineziologije, foto Jakov Matić i Ante Mandić 3.jpeg 70_godina_kineziologije, foto Jakov Matić i Ante Mandić 4.jpg 70_godina_kineziologije, foto Jakov Matić i Ante Mandić 5.jpeg

Ciljevi

  • Cilj 4
Možda djeluje zbunjujuće da u godini proslave 50 godina Sveučilišta u Splitu Kineziologija slavi 70 godina, no za to postoji objašnjenje. Naime, iako je Kineziološki fakultet osnovan 4. srpnja 2008. godine te je time jedna od najmlađih sastavnica splitskog Sveučilišta, sam studij kineziologije u Splitu ima dugačku tradiciju. Institucijsko visokoškolsko obrazovanje nastavnika kineziologije u Splitu traje od akademske godine 1953./1954., kad se Studij fizičke kulture nalazio u sklopu Više pedagoške škole, odnosno Pedagoške akademije. Od 1978. godine studij kineziologije provodio se u sklopu Sveučilišta u Splitu, Filozofskog fakulteta u Zadru - OOUR u Splitu, a potom kao Zavod za kineziologiju Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu.

Zalaganje djelatnika Zavoda za kineziologiju početkom 2000-ih, a posebno tijekom prilagodbe visokoškolskih institucija bolonjskom procesu, uz rastući broj mladih znanstvenika te svekoliku podršku stručne i znanstvene zajednice, rezultiralo je osnivanjem studija kineziologije kao samostalne sastavnice Sveučilišta u Splitu. Prvi dekan Kineziološkog fakulteta bio je prof. Nikola Rausavljević, a nakon njega tu su dužnost obavljali prof. Boris Maleš, prof. Đurđica Miletić, prof. Damir Sekulić te sadašnji dekan prof. Frane Žuvela.

Danas Kineziološki fakultet u svojem sastavu ima 42 nastavnika i 18 zaposlenika nenastavnog osoblja. Na fakultetu se provodi nekoliko studijskih programa, prijediplomski i diplomski sveučilišni studij kineziologije po modelu 3+2, prijediplomski stručni studij kineziologije, specijalistički diplomski studij kineziologije i poslijediplomski doktorski studij.

Kroz sve navedene studijske programe Kineziološki fakultet pruža naobrazbu i stručno i znanstveno usavršavanje u svim područjima primijenjene kineziologije: kineziološkoj edukaciji, sportu, kondicijskoj pripremi sportaša, kineziološkoj rekreaciji i kineziterapiji. Brojni alumni fakulteta danas zauzimaju značajna mjesta unutar splitskog i hrvatskog sporta, jedne od daleko najuspješnijih i međunarodno najprepoznatljivijih područja društvene djelatnosti u Hrvatskoj.
Osim sportske prakse, Kineziološki fakultet ističe se svojom znanstvenom produktivnošću, po čemu spada u sam vrh Sveučilišta u Splitu, a gledajući samo društvene znanosti, među najuspješnijim je sastavnicama u Hrvatskoj općenito.

Zanimljiva je činjenica da je u protekloj godini na splitskom Sveučilištu od 10 najproduktivnijih znanstvenika u području društvenih znanosti njih čak osam dolazi s Kineziološkog fakulteta, a proteklih godina na fakultet su "sletjele" i dvije državne nagrade za znanost. Kineziološki fakultet također surađuje s brojnim međunarodnim institucijama kroz razne oblike suradnje, poput međunarodne razmjene studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, partnerskih suradnji na projektima te članstvima u međunarodnim organizacijama.

U sklopu proslave 70 godina kineziologije, tijekom sljedećih mjeseci planirane su brojne aktivnosti koje će popularizirati kineziologiju te djelovanje Kineziološkog fakulteta približiti široj javnosti. Sve će biti u znaku broja sedam, pa nas tako očekuje sedam pozvanih predavanja proslavljenih stručnjaka iz svijeta sporta. U malo neformalnijem, pub-izdanju, kroz "Sportski tinel" imat ćemo prilike čuti iskustva mlađe generacije proslavljenih sportaša i trenera. Brojne poznate osobe proći će i kroz specijalne podcaste te seriju intervjua "Pariz 24'", gdje će alumni Kineziološkog fakulteta, osvajači medalja na Olimpijskim igrama, poslužiti kao svojevrsna priprema za ovogodišnje Igre. Studenti će svoje znanje pokazati na pub-kvizovima, a sposobnosti i vještine u brojnim sportsko-rekreativnim aktivnostima. Također će naglasak biti na trećoj misiji i popularizaciji tjelesne aktivnosti kroz posjete školama, organizacije izleta, humanitarnih akcija te izradu videosadržaja s vježbama za različite populacije. Za kraj proslave 70 godina Kineziologije očekuje nas sedmo izdanje znanstvene konferencije "Contemporary Kinesiology", koja će se održati sredinom srpnja. U svakom slučaju, događanja neće manjkati te nas čekaju bogato ispunjeni Dani kineziologije.

Piše Šime Veršić/Universitas
Foto Ante Mandić; Jakov Matić
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!