Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
22.4.2024.
Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028.! Galerija slika
eusa_europske igre (1).jpg eusa_europske igre (2).jpg eusa_europske igre (3).jpg

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 17
Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028.! Odlučeno je tako u subotu, 20. travnja, u portugalskom Aveiru, gdje su predstavnici iz Splita, turske Manise i španjolske Granade pred Izvršnim odborom Europske sveučilišne sportske asocijacije prezentirali svoje kandidature za organizaciju ove velike manifestacije.

Bit će to najveći multisportski događaj u Hrvatskoj povijesti i najveći u Europi u 2028. godini na kojem će nastupiti više od 5000 studenata sportaša s više od 400 europskih sveučilišta i iz 45 europskih zemalja. Uz više od 2000 volontera svi oni će biti okupljeni oko 19 sportova, a iako je grad domaćin Split, Igre će se odvijati na 50+ sportskih lokacija, odnosno na području 11 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije.

Ekonomski i društveni učinci organizacije Europskih sveučilišnih igara u Splitu i Hrvatskoj svrstavaju ovu manifestaciju u visoko isplativ projekt. Podrška dolazi kroz sve stupove hrvatskog društva - Vlade Republike Hrvatske, regionalne, lokalne i akademske javnosti.

'Zadivljen sam profesionalnošću i kvalitetom bidding procesa i svega što je splitski tim pokazao ovdje u Portugalu. Iznimno smo ponosni i zahvalni na povjerenju koje nam je dala Europska sveučilišna sportska asocijacija. Grad Split i svi njegovi građani dat će sve od sebe da ispunimo njihova očekivanja i očekivanja mladih ljudi koji će 2028. godine doći u Split. Želja nam da nakon ove manifestacije kažu kako smo održali najbolje Europske sveučilišne igre ikada!', poručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.
Što Igre znače Dalmaciji, njenoj promociji i naslijeđu koje ostaje, objasnio je splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja: 
'Prije svega moram reći kako sam stvarno uzbuđen i sretan što smo dobili ove igre te čestitam cijeloj ekipi na uloženom trudu. Osim što će ovo biti najveća sportska manifestacija u Hrvatskoj ikada, ponosan sam što će biti održana ne samo u Splitu nego u više gradova Splitsko-dalmatinske županije. Uključit će sve obrazovne, turističke, sportske i druge organizacije te sam siguran da će biti prepoznata i snažna emocija koju inače u sportu imamo.'

Veliki iskorak za Split


Prorektor Sveučilišta u Splitu Nikola Koceić-Bilan sretan je što su, kako je rekao, svi napori koje su ulagali prethodne dvije godine urodili plodom. 
'Dobili smo organizaciju najvećeg sportskog događanja od osamostaljenja Hrvatske. Za naš grad to ima još i veće značenje jer nakon Mediteranskih igara imamo još veće sportsko događanje koje će značiti još veći iskorak u obnovi i dobivanju sportske i sveučilišne infrastrukture. Ne moram ni govoriti kakav je poseban osjećaj u ime Sveučilišta biti ovdje i osvojiti domaćinstvo. Bili smo ispred jedne Granade čije sveučilište slavi 500 godina postojanja, a mi za 50. obljetnicu imamo mogućnost organizirati europsku Univerzijadu. Još uvijek sam pod adrenalinom i emocijama', rekao je Koceić-Bilan.
Dodao je da će Split 2028. godine biti akademski, sveučilišni centar Europe u sportskom i svakom drugom smislu. 

'Poznavajući način na koji mi organiziramo bilo koje igre, koliko uložimo srca i energije, mislim da će to biti najbolje igre ikada u akademskom sportu.', zaključio je.
'Vjerovali smo u kvalitetu naše kandidature i ponosni se vraćamo kući u nadi da će čitava naša zajednica zgrabiti ovu priliku i maksimizirati sve društvene koristi. Hvala cijelom odboru za kandidaturu na odlično odrađenom poslu, svim institucijama i pojedincima koji su bili uz nas svim srcem zadnjih nekoliko mjeseci', zaključio je prvi dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Toni Gamulin.
Višestruki ekonomski i društveni učinci neće biti samo kratkoročnog karaktera, još su važniji pozitivni učinci za naše društvo, a koji će se ponajprije očitovat kroz realizirane infrastrukturne projekte koji će ostati kao trajno nasljeđe Europskih sveučilišnih igara u Splitu 2028.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!