Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
22.4.2024.
Svečano otvoren ovogodišnji Festival znanosti Galerija slika
IMG_7412.JPG IMG_7416.JPG IMG_7421.JPG IMG_7426.JPG IMG_7442.JPG IMG_7452.JPG IMG_7455.JPG IMG_7463.JPG IMG_7466.JPG IMG_7474.JPG IMG_7483.JPG IMG_7487.JPG IMG_7489.JPG IMG_7497.JPG IMG_7502.JPG IMG_7509.JPG IMG_7512.JPG IMG_7402.JPG
Ovogodišnji Festival znanosti, najveseliji tjedan na Sveučilištu u Splitu ispunjen s pregršt znanstvenih pokusa, radionica, predavanja, izložbi, vježbi, prezentacija, svečano je otvoren u ponedjeljak, 22. travnja u Zgradi tri fakulteta. Posjetitelje do 27. travnja, očekuje više od 200 aktivnosti na temu „Inteligencija“.

Festival je otvorio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, koji je izrazio zadovoljstvo manifestacijom te osobito velikim interesom djece već prvog dana održavanja.
Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je inteligencija - ključni pojam koji nas vodi u dubine ljudskog uma i stavlja nas pred izazove, ali i pruža nevjerojatne mogućnosti. Kada promislimo o ulozi Sveučilišta u ovom kontekstu, jasno je da su znanost, znanje i edukacija temeljni stupovi našeg razumijevanja svijeta i načina kako se u njemu snalazimo. Kada mladi čovjek odluči studirati, a ima priliku studirati na našem Sveučilištu, otvaraju mu se vrata različitih studijskih programa od temeljenih do društvenih, humanističkih i medicinskih znanosti . Znanost je traženje istine uz jasna pravila igre, odnosno uz jasne kriterije, što se prožima kroz baš sve sfere našega rada na Sveučilištu, a što želimo prenijeti na naše mlade. Festival nas podsjeća da je znanje ključ razumijevanju svijeta oko nas, a edukacija put ka budućnosti koju gradimo zajedno- kazao je rektor Ljutić najavivši, prigodno uz temu umjetna inteligencija, kako će Sveučilište vrlo brzo osnovati Centar za kibernetičku sigurnost i umjetnu inteligenciju unutar našeg Sveučilišta,. obzirom da je razvijanje inteligencije, bilo ljudske ili umjetne, ključno je za napredak društva.

Prorektor za znanost i kvalitetu prof.dr.sc. Igor Jerković, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala, istaknuo je pak kako ove godine bilježimo rekordan broj aktivnosti te slavimo 50. obljetnicu Sveučilišta u Splitu tako da Festival služi kao sredstvo promocije znanosti i 50 godina istraživanja Sveučilišta u Splitu. Osim u gradu Splitu, aktivnosti su proširene na Kaštela, Omiš, Sinj i Trilj. Festival je namijenjen svim dobnim skupinama, a cilj je popularizacija znanosti i nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe tijekom trajanja pet dana Festivala znanosti.
Dr. sc. Domagoja Buljan Barbača, operativna voditeljica organizacijskog odbora Festivala znanosti, je istaknula kako je pripremljen najbogatiji program otkako je Festivala znanosti s preko 200 aktivnosti i zahvalila svima koji su svojim nesebičnim radom i trudom doprinjeli održavanju ove manfiestacije.

Riječi potpore Festivalu su uputili i zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Stipe Čogelja te gradonačelnik Grada Splita prof.dr.sc Ivica Puljak koji su ovom prigodom čestitali Sveučilištu u Splitu na domaćinstvu Europskih sveučilišnih igara koje će se u Splitu održati 2028. godine.
 
U glazbenom programu je sudjelovao Akademskog pjevačkog zbora „Silvije Bombardelli“  pod ravnanjemvoditeljice  Anamarije Tadin Pjanić

Već prvog dana na otvaranju za brojne posjetitelje najmlađeg uzrasta pripremljen je čitav niz zanimljivih predstavljanja, pokusa, praktičnih aktivnosti u kojima su s radoznalošću sudjelovali. Posebni gosti bili su i djeca iz udruga Sindrom 21 i Bili tići.

Detaljan program splitskog Festivala znanosti pogledajte u dokumentu u prilogu i pronađite neku aktivnost za sebe!
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!