Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
13.12.2023.
Wake up – It’s time for sleep – Become the European sleep expert of tomorrow
Sveučilište u Splitu te tvrtke E.C.H.R. d.o.o i IPEMED (Institut perspektiva ekonomije Mediterana) bile su domaćin cijelom nizu događanja povodom početka projekta “Digital literacy enables up-to-date sleep medicine in inclusive healthcare” (akronima eSleep_dHealth) financiranog iz programa Erasmus+.

Od 14. do 17. studenoga 2023. godine na nekoliko lokacija u Splitu, uključujući zgradu Rektorata, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu te Mediteranski institut za istraživanje života MedILS, održane su radionice obuke osoblja pod nazivom "Design thinking in curriculum design" i kick-off sastanak projekta. Na inicijalnom sastanku članova projektnog tima definirani su ciljevi projekta, organizacija aktivnosti te koraci u provedbi ovog Erasmus+ KA2 projekta.

Trening osoblja fokusirao se na dizajniranje kurikuluma, a partneri su radili na definiciji glavnih ciljeva programa eSleep_dHealth i predstavili svoje prijedloge za konkretne aktivnosti. Novi obrazovni program za digitalnu zdravstvenu skrb s fokusom na poremećaje spavanja koristit će se načelima otvorene pedagogije, nastavne metode u kojoj su studenti stvaratelji informacija, a ne puki potrošači. Na taj način studenti stječu bolje razumijevanje odgovornosti i prava povezanih s pružanjem informacija, što je ključno za digitalnu i medijsku pismenost pacijenata s poremećajima spavanja.

Također, nastavnici postaju sukreatori nastavnog sadržaja, a sam nastavni proces inovativan i nov za studente i nastavnike.

U svrhu kreiranja kurikuluma, na radionicama se koristila metoda “design thinking” te je osmišljena krilatica obrazovnog programa: “Wake up - It’s time for sleep - Become the European sleep expert of tomorrow”

Studenti iz tri različite zemlje, s Islanda, iz Grčke i iz Hrvatske, kroz projekt će uspostaviti zajednički međunarodni inkubator društvenih inovacija te će biti osposobljeni za izazove radeći na podacima istraživanja prikupljenima u projektu Horizon2020 Sleep REVOLUTION. Projekt eSleep_dHealth, pod vodstvom prorektora za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom, prof. dr. sc. Zorana Đogaša predstavlja nastavak uspješne suradnje tri Europska sveučilišta (Sveučilište u Reykjaviku, Sveučilište na Kreti i Sveučilište u Splitu) koja je započela na projektu Sleep REVOLUTION u vrijednosti od 15 milijuna Eura, kojega smo i mi partneri, a kojega koordinira prof. dr. sc. Erna Sif Arnardóttir iz Reykjavika, koja je i sama nazočila skupu u Splitu.

Ova događanja imala su za cilj unaprijediti digitalnu pismenost u području medicine spavanja te osigurati inkluzivnu zdravstvenu skrb.

S obzirom na niz društvenih aktivnosti u kojima su partneri tijekom ovog tjedna sudjelovali, ostvaren je veliki korak u planiranju aktivnosti na ovom projektu, ali i daljnji korak na unaprjeđenju već postojeće dugotrajne suradnje, prijateljstva i međusobnog podržavanja institucija koje su sudjelovale.

Projekt je započeo 16. listopada 2023. godine i trajat će 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 250.000,00 eura.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!