Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
18.3.2024.
Znanstveni espresso: upoznajte stručnjake koji će razgovarati o znanstvenim temama

Ciljevi

  • Cilj 4
U okviru obilježavanja 50 godina Sveučilišta u Splitu, u utorak, 19. ožujka u 12 sati, u caffe baru Tinel (Cvite Fiskovića 3), održat će se panel rasprava Znanstveni espresso.

Pozivamo vas da nam se pridružite i poslušate zanimljivu raspravu panelista na dvije aktualne znanstvene teme uz šalicu kave.

U prvoj panel raspravi razgovarat će se o utjecaju umjetne inteligencije na našu svakodnevnicu i kako će ona promijeniti poslovanje u budućnosti.
 
Upoznajte stručnjake koji će približiti ovu temu:
 
Prof. dr. sc. Saša Mladenović s PMF-a voditelj je istraživačke grupe za umjetnu inteligenciju i nositelj kolegija na više doktorskih, diplomskih i preddiplomskih studija na Odjelu za informatiku.
Njegovi istraživački interesi uključuju: probleme u nastavi programiranja, interoperabilnost, inteligentne tehnologije poput ontologije i višeagentnih sustava, posebno inženjerske primjene inteligentnih tehnologija.

Prof. dr. sc. Darko Stipaničev s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) predstojnik je Katedre za modeliranje i inteligentne računalne sustave.
Njegov istraživački interes uključuje inteligentne tehnologije, analizu i projektiranje inteligentnim sustavima, modeliranje i vođenje složenih sustava, napredne internetske tehnologije i primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija u zaštiti okoliša, posebice u prevenciju, nadzoru i upravljanje požarima raslinja.  

Izv. prof. dr. sc. Željana Bašić sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti voditeljica je laboratorija za forenzičnu i biološku antropologiju i interdisciplinarna istraživanja koštanih ostataka s arheoloških nalazišta. Suradnica je na projektu forenzičke identifikacije ljudskih ostataka analizom MSCT snimaka. Osim navedenoga zanimaju je znanstvena metodologija, znanstvenoistraživačka čestitost i uporaba AI tehnologija u znanosti i podučavanju.

Izv. prof. dr. sc. Marita Brčić Kuljiš interdisciplinarna je istraživačica u području ljudskih prava, doktorica političke filozofije te izvanredna profesorica na svim razinama studija na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Piše i objavljuje znanstvene radove u domaćim i međunarodnim časopisima. Trenutačno priprema knjigu U potrazi za slobodom govora. U slobodno vrijeme radi kao evaluatorica znanstvenih projekata pri Europskoj komisiji, komentatorica političkih zbivanja te sindikalna aktivistkinja.

Tema druge panel rasprave su (Ne)zdrave životne navike. Kakva je danas zdravstvena pismenost i kako je moguće podići razinu svijesti o zdravlju prokomentirat će tri znanstvenice.

Doc. dr. sc. Tina Poklepović Peričić, specijalistica je stomatološke protetike sa Studija dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
Koautorica je znanstvenih radova iz područja medicine utemeljene na dokazima,
dentalne medicine i znanstvene metodologije. Voditeljica je međunarodnog Erasmus + projekta Evidence Implementation in Clinical Practice u RH, kao i Informed Health Choices projekta u RH, koji se bavi poticanjem boljeg razumijevanja i kritičkog razmišljanja o informacijama o zdravlju među djecom i odraslima.

Dr. sc. Diana Aranza, mag. med. tehchn. sa Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija predavačica je studentima sestrinstva i primaljstva na nekoliko stručnih kolegija. Objavila je više od 15 znanstvenih radova u visoko indeksiranim časopisima i 4 rada objavljena zajedno sa studentima. Voditeljica je realiziranog institucijskog projekta Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija „Promicanje zdravstvene pismenosti u djece i mladih“. Njezin istraživački interes uključuje zdravstvenu pismenost, zdravstveni odgoj, edukaciju o zdravlju i javno zdravstvo.

Dr.sc. Barbara Gilić Škugor asistentica je u nastavi na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Fokus njenog znanstvenog rada u posljednjih nekoliko godina istraživanje je čimbenika koji određuju, odnosno utječu na tjelesnu aktivnost te istraživanje relativno novog pojma u Hrvatskoj - tjelesne pismenosti koje daje uvid u stvarnu situaciju i smjernice kako u budućnosti utjecati na zdrave životne navike, s naglaskom na povećanje tjelesne aktivnosti. Dobitnica je brojnih nagrada za znanstvenu produkciju.
 
Komunikacijska stručnjakinja po zanimanju, sociologinja po diplomi, voditeljica i novinarka po iskustvu te trenerica javnih i medijskih nastupa po pozivu, Pinija Poljaković, moderatorica je ovog panela koja će se pobrinuti za dobar tijek rasprave.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!