Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
19.3.2024.
Najava projekta studenata Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu: „Istraživanje i dokumentiranje (glazbenih) običaja Velikog tjedna u Svirčima na otoku Hvaru“

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17
Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu UMAS (pročelnica: dr. sc. Ivana Tomić Ferić, red prof. T) najavljuje zajednički projekt grupe studenata Glazbenog odjela i Likovnog odjela.

Studenti će tijekom sedmodnevnog razdoblja (od 23. do 30. ožujka 2024.), obaviti etnomuzikološko istraživanje prema suvremenim metodama glazbene etnografije, pri čemu će nastojati aktivno, sveobuhvatno i multidisciplinarno popratiti i dokumentirati višeslojnu glazbeno-pučku tradiciju Velikoga tjedna u Svirčima na otoku Hvaru, jednome od šest mjesta u krugu procesije Za križen (pod zaštitom UNESCO-a). O tijeku i rezultatima projekta Odsjek za glazbenu pedagogiju i kulturu izvijestit će javnost pravovremeno. Studentima i profesorima želimo uspješan i plodonosan boravak na terenskome istraživanju!

Voditeljica i inicijatorica projekta: dr. sc. Maja Milošević Carić, poslijedoktorandica (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu)

Suradnik: Mirko Jankov, asist. (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu)

Koordinatorica studenata: Ana Mlačić (4. godina, Odsjek za glazbenu pedagogiju)

O samom projektu su u emisiji „Baština Radio Splita“ (autorica i urednica: Ivona Jakić, Radio Split) emitiranoj dana 17. ožujka 2024. govorili profesori s Odsjeka za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu UMAS, dr. sc. Maja Milošević Carić, postdokt. i Mirko Jankov, asist.
Kolege su predstavili i niz zanimljivih informacija o hvarskoj procesiji „Za križen“ i glagoljaškom pjevanju, tradicijskim idiomima koji će biti u posebnom fokusu u okviru projekta. Snimka emisije.

Projekt financiran sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Autor fotografije: Vedran Janjić
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!