Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
5.4.2024.
Ožujak bogat događajima u UniSport ST taboru: nastavak natjecanja u znaku dviju najprestižnijih liga Galerija slika
unisport ozujak (1).jpeg unisport ozujak (2).jpeg unisport ozujak (3).jpeg unisport ozujak (4).jpeg

Ciljevi

  • Cilj 3
Nakon ispitnih rokova i početka novog semestra, studenti Sveučilišta u Splitu dočekali su i kraj pauze sveučilišnog sporta. Nastavak UniSport sezone, već tradicionalno, obilježio je početak dvaju najprestižnijih natjecanja - Futsal i Košarkaške lige, a ni nacionalna razina nije bila ništa manje uzbudljiva. Puno sporta, doza smijeha i pokoja medalja nisu nedostajali ni u UniSport ST ožujku.

Nakon šest pretkola, liga može početi


Najzanimljivije i najnapetije natjecanje u sveučilišnom sportskom kalendaru započelo je odigravanjem šest pretkola te popunjavanjem grupa određenih službenim ždrijebom natjecanja. U muškom su dijelu odigrani susreti između dvanaest ekipa. Puno preokreta i napete borbe, a prije nastavka donosimo kratak pregled rezultata: FESB2 je pobijedio momčad VP2 rezultatom 6:0, POMST2 je slavio ekipu OSS2 savladavši ih 11:3. U redovima kineziologa bolja je bila peta ekipa KIF-a, koja je rezultatom 6:3 savladala kolege iz ekipe KIF2, dok je momčad FESB4 bila bolja od treće ekipe EFST-a rezultatom 5:3. FESB3 je slavio i nad momčadi FGAG2, 4:2, a KIF3 je pobijedio EFST4 sa 6:2.
- Dio sam ekipe koja je prošle godine osvojila ovu ligu. I ove godine prijavljen je iznimno velik broj ekipa, igrači su kvalitetni i siguran sam da će borba biti napeta do samoga kraja. Dat ćemo sve od sebe da i ove godine predstavimo naš
fakultet u najboljem svjetlu, pogotovo u godini kad naš fakultet slavi 70 godina djelovanja - kazao nam je Karlo Kovačić, igrač prve ekipe Kineziološkog fakulteta, prošlogodišnjih prvaka.

Studentice doveslale do srebra


Veslačice Sveučilišta u Splitu osvojile su srebrno odličje u kategoriji osmerca na dvanaestoj međunarodnoj regati "Budapest Cup", koja se održala u Budimpešti. Redom studentice Sveučilišta u Splitu, naš su sastav činile Nika Sebastijan, Leonora Gal, Lucija Ninčević, Nikolina Frleta, Ivana Hrkać, Lea Farac i Nina Farac. Vrijeme u cilju bilo je 11:20, odnosno 22 sekunde sporije od prvoplasiranih, čime su ujedno najavile i skorašnje nastupe na velikim međunarodnim smotrama.

UniSport HR Futsal i Košarkaška liga


Paralelno s natjecanjima u organizaciji Splitskog akademskog sportskog saveza, futsal momčad Sveučilišta odigrala je 4. i 5. kolo UniSport HR Futsal lige u Osijeku. Europski studentski osvajači bronce ljetos su u Splitu upisali pobjede u oba kola, što ih je približilo plasmanu na državnu završnicu koja će se održati u Poreču. U 4. su kolu porazili kolege sa Sveučilišta Sjever uvjerljivom pobjedom (19:1), a protiv TVZ-a su slavili rezultatom 7:0. Koncem ožujka studente očekuju još dva kola, koja će se odigrati u Makarskoj. Rezultati će ujedno odlučiti o plasmanu na državnu završnicu, UniSport Finals. Momčad je trenutačno peta na ljestvici s dvije pobjede i tri poraza, ali s dobrom gol-razlikom, +24. Ispred njih nalaze se zadarski studenti s 9 bodova, a potom Osječani s 12 bodova, kao i sa Sveučilišta Bern, dok ljestvicu predvode studenti Sveučilišta u Zagrebu s 15 bodova, odnosno stopostotnom učinkovitošću, koju čini pet pobjeda u isto toliko odigranih utakmica.

Osim futsalera, na državnim kvalifikacijama u Zadru nastupili su i splitski košarkaši. Put do plasmana na završnicu bio je jednostavan, trebalo je pobijediti u oba susreta, što je momčad i ostvarila. S velikom razlikom pobijedili su kolege s Tehničkog veleučilišta (80:40), ali i one sa Sveučilišta Sjever (96:42). Sudeći po dosadašnjim plasmanima splitskih ekipa, tradicionalno će borba u gotovo svim sportovima biti do samoga kraja, onako kako Splićani znaju, a to je borba za medalju.

Povratak na virtualne sportske terene


Tereni diljem Lijepe naše nisu jedini, studentski je ožujak okupirao i online sportske terene. U tijeku je UniSport HR eSports liga, a studenti se natječu u četiri sporta: Rocket League, Counter Strike 2, FC 24 i League of Legends. Ove se godine natječe čak sedam visokoškolskih ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci. Studenti Sveučilišta u Splitu vratili su se u ovo natjecanje nakon dvije sezone pauze, a na samom startu upisali su i prve važne pobjede. Kao i u konkurenciji ostalih natjecanja, važno je napomenuti da će i eSports liga svoju završnicu imati u Poreču od 31. svibnja do 2. lipnja, kad ćemo doznati koji su novi nacionalni prvaci u ove četiri kategorije.

UniSport VILA


Edukacija je zlata vrijedna. Znaju to i volonteri, polaznici druge u nizu UniSport ViLA-e, volonterske i leadership akademije u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Novo, spektakularno izdanje akademije započelo je prošlog vikenda, a govorilo se o akademskom sportu i mogućnostima volontiranja koje ono nudi. Predstavile su se tri glavne organizacije zaslužne za rast akademskog sporta u RH: Hrvatski akademski sportski savez (HASS), Europska sveučilišna sportska asocijacija (EUSA) i Svjetska sveučilišna sportska federacija (FISU). Nisu izostale teme event menadžmenta, volonterskog menadžmenta, iskustava volontiranja i brojnih drugih, kao i praktičnog primjera na koji način možemo najbolje iskoristiti TikTok platformu za dopiranje do studenata te promoviranje rada i vrijednosti vlastite organizacije.

Studentica Lana podijelila je svoj doživljaj ViLA-e:
- I prije nego što sam ušla u svijet volontiranja mislila sam, a što se do sada i dokazalo, da će mi volontiranje otvoriti mnoga vrata. Kroz volontiranje zasigurno puno učim, napredujem i razvijam se. ViLA nas je naučila mnogočemu, a spremno čekam i ostatak koji je pred nama, te se nadam da ću ljeto provesti s brojnim novim prijateljima pomažući i usavršavajući nove vještine.

Pred stotinjak polaznika još je jedan vikend u kojem će od istaknutih stručnjaka saznati čari marketinga i odnosa s javnošću te sponzorstava u sportu, ali detalje brojnih međunarodnih projekata. Kruna njihova puta u projektu ViLA-e bit će volontiranje ovoga ljeta na završnici u Poreču, FISU Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u Cheerleadingu, koje će se održati u Splitu, te FISU Svjetskom forumu u Zagrebu.
- Iako nema nekog ekonomskog prihoda, iskustva, ljudi i sama prilika biti dio nečeg velikog vrijedi mnogo - zaključuju naši volonteri.

UniSport Health: trčanje, planinarenje i rekreacija


Osim redovitih besplatnih programa rekreacije, nedavno su studenti imali priliku još jednom planinariti, ali i trčati Splitski polumaraton, koji je uspješno započelo i istrčalo 25 studenata i zaposlenika Sveučilišta u Splitu. Nakon osvajanja Svilaje, nešto više od 50 studenata popelo se na Kozjak. Smijeh i radost, igre, sunce i pogled prema najljepšem gradu na svijetu obilježili su još jednu nedjelju, a - složni su studenti - uspomene koje su ponijeli nikada neće ishlapjeti.
Najnapetije smo ostavili za kraj, čeka nas grupna faza UniSport ST Fustal i Košarkaške lige. Igra se na spinutskom terenu, a slobodan je za sve koji žele doći podržati svoje kolege u pohodu za trofej najboljih. Sve ostale informacije, kao i raspored natjecanja, redovito se ažuriraju na društvenim mrežama Splitskog akademskog sportskog saveza/UniSport ST (@unisportsplit). Do sljedećeg broja puno sunca, dobre igre, rekreacije i svježeg zraka. Čeka nas puno toga, stoga, ako već niste, priključite se!


Pišu: Mia Milković i Ivan Gudelj UniSport ST
Foto: ​UniSport ST
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!